Раданова: Уча младите спортисти, че правят всичко за себе си

Шорттрек
Добави в Svejo
    Viasport 13/01/2016 17:24
Раданова: Уча младите спортисти, че правят всичко за себе си

Трикратната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова е председател на организационния комитет на световното първенство за юноши и девойки в Зимния дворец в София от 29 до 31 януари. Голямата ни спортистка, която в момента е треньор на малки деца в своя клуб „Айспик”, сподели какви са очакванията й за представянето на нашите състезатели в шампионата. На какво учи малките си възпитаници и вижда ли вече свои наследници в шорттрека.

 

- Какви са очакванията ти за представянето на българските състезатели на световното юношеско първенство в края на януари?

- Първо се надявам това първенство да се превърне в празник за нашия спорт, защото не сме били домакини на такова голямо състезание от 2010 г., когато у нас беше световното за мъже и жени. Колкото до нашите участници в него - очаквам момчетата и момичетата да се представят достойно на шампионата. Разчитам на тяхното израстване и опит, защото през 2012 година в шорттрека бе подменен националния отбор и място в него намериха няколко юноши, които вече няколко години представят България на европейски и световни първенства и Световни купи за мъже и жени. Една от най-големите ни надежди за добро представяне на всички форуми е Катрин Маноилова. Миналата година тя се нареди 12-а в генералното класиране на юношеското първенство в Осака (Япония), като на една от дисциплините бе и 7-ма. Така че се надявам въпреки травмите, които я преследват този сезон, тя да събере своите сили и да покаже на всички защо българският шорттрек има място на картата на спортовете в нашата държава. От останалите състезатели също очаквам достойно представяне.


- Какво по-точно разбираш под достойно представяне?

- Както знаете времената в нашия спорт са важни, но не са най-главния критерий. Така че водещото е мястото в класирането. За мен едно достигане до полуфинал от всички състезатели, както и един финал от страна на Катрин е абсолютно реалистично. Не мога обаче да не отбележа, че в шорттрека възможностите на състезателите понякога са различни от реализацията на спортния резултат, но наистина се надявам те да успеят да се разгърнат и да дадат максимума от себе си.- Виждаш ли вече свои наследници в шорттрека?

- Много ми е трудно непрекъснато да отговарям на този въпрос. Аз се надявам не на наследници, а да има хора, които този спорт ги е докоснал и ги е запалил, както мен. Вярвам, че ако това е така, ще имаме едни много по-силни състезатели, които ще запишат и по-големи успехи.  


- На какво учиш младите си състезатели?

- Това, което съм научила от моя опит като състезателка и което се опитвам да предам на младите кънкьори е, че правят всичко за себе си. За никой друг – нито за треньора си, нито за родителите си, нито за публиката, която е на стадиона. Те трябва да правят нещата за свое удоволствие, без напрежение и притеснение да покажат това, което всъщност са подготвили. Защото никой не може да надмине себе си, но аз виждам, че в своята подготовка и в тренировките младите шорттрекисти са наистина отдадени напълно, независимо от всички трудности, които имат в 21 век. Така че лично аз се опитвам да им предам своя опит, защото когато аз се състезавах, изпитвах голямо притеснение, страхувах се много, независимо, че имах много опит и резултати. Сега обаче ми прави впечатление, че младите са много по-смели от мен, така че се надявам да имат и по-големи постижения от мен.


- Ще видим ли в София бъдещите големи шампиони в този спорт?

- Това, което ми прави впечатление сега е, че силите са изключително изравнени по отношение на подготовка, на техническо оборудване, на техника, така че преди всичко това, което забелязвам е, че състезателите, които имат характер и воля за победа ще са бъдещите шампиони. Освен това съм сигурна, че голяма част от тези състезатели, които ще дойдат в София за световното юношеско първенство, ще бъдат в състава на държавите си за олимпиадата в Пьончан (Южна Корея) през 2018 година.

 

За световното по шорттрек за юноши и девойки, ЧЕТЕТЕ ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари