Радослав Янков: Децата ме гледат като звезда, искат съвети

Сноуборд
Добави в Svejo
    Viasport 18/01/2016 16:59
Радослав Янков: Децата ме гледат като звезда, искат съвети

Най-добрият ни сноубордист в момента Радослав Янков сподели, че децата в родния му град Чепеларе вече го гледат като успял състезател, като някаква звезда. Успехите на национала започват още в ранна детска възраст, като сред най-добрите му постижения са двете световни титли при юношите през 2008 и 2009 г. Този сезон пък вече 25-годишният национал спечели два старта за Световната купа - по един в дисциплините паралелен гигантски слалом и паралелен слалом, но винаги тренира с удоволствие с децата от клуба си, когато се прибере в България. Ето какво сподели той в интервю за Viasport.bg.

 

- Когато тренираш в Чепеларе, децата от клуба с теб ли се готвят и как те приемат?

- Във всеки един момент, когато мога, тренирам с децата в Чепеларе. За тях е голямо щастие да се готвят заедно с мен и да ме гледат как тренирам, как карам по пистата. Това ме прави много щастлив и аз винаги ги подкрепям. Казвам им, че това, което всички ние правим е много хубаво и те трябва да продължат да се занимават със сноуборд.

 

- Даваш ли им някакви съвети по време на тренировка – за техниката, за екипировката или пък за други неща?

- Разбора се, че винаги им казвам какво могат да поправят, а и те вече често ми искат съвети. Вече ме гледат по по-различен начин, като успял състезател, като звезда и винаги ми искат съвет и се вслушват в това, което им казвам.


- Ти самият кога се качи на сноуборда и какви са първите ти спомени?

- Бях на 8 години. Тогава нямаше никаква екипировка. В клуба имахме 1 сноуборд и трябваше да се редуваме на него с останалите деца от клуба в Чепеларе. Въртяхме си и обувките. Тогава те бяха скиорски, не специални. Карахме на една малка писта в града. На следващата година вече отидохме да се спускаме на „Мечи чал”. Там израснах и се развих като състезател.


- Кога повярва, че можеш един ден да се бориш за медалите с най-добрите в света?

- Всъщност аз съм печелил и съм имал добри резултати още при децата. Но може би след двете ми световни титли при юношите през 2008 и 2009 година, повярвах в себе си и започнах да си поставям все по-високи цели. Вече знаех, че искам да се занимавам точно с това и да вървя нагоре. Искаше ми се да усетя още такива хубави моменти, като този да си на стълбичката и да слушаш българския химн.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари