В Будо СУ джудото гради равновесие и сила

Джудо
Добави в Svejo
    28/02/2011 15:11
В Будо СУ джудото гради равновесие и сила

Както знаем джудото е един от най-уважаваните и популярни бойни спортове по света. Самата дума „джудо”, като превод от японски език означава „път към гъвкавостта”. От момента на своето създаване като бойно изкуство, джудото дава възможност на хиляди хора по света да се научат на това как да победят самите себе си, преодолявайки агресията и успокоявайки духа, служейки си с различни похвати. Това е целта и заниманията с джудо в столичния клуб Будо-Софийски университет, който ще ви представим.

Както знаем джудото е един от най-уважаваните и популярни бойни спортове по света. Самата дума „джудо”, като превод от японски език означава „път към гъвкавостта”. От момента на своето създаване като бойно изкуство, джудото дава възможност на хиляди хора по света да се научат на това как да победят самите себе си, преодолявайки агресията и успокоявайки духа, служейки си с различни похвати. Това е целта и заниманията с джудо в столичния клуб Будо-Софийски университет, който ще ви представим.

Предимството на бойното изкуство, че дава възможност да се неутрализира противник без той да се наранява по никакъв начин. Използват се похвати и техники, които при правилно изпълнение, гарантират запазването на физическата цялост както на атакуващия така и на атакувания и съответно пректикуващ техниките.


В спортен план джудо дава възможност на практикуващите го да се развиват като състезатели или да се усъвършенстват, като се занимават с него на чисто любителски принцип, поддържайки форма и необходимата, за много чисто житейски дейности, добра кондиция. Не е необходимо човек задължително да се подготвя  на специален състезателен принцип, за да усети пряко ползите, които предоставя този спорт. Дисциплината, която цари в залата по джудо, съчетана с точността в изпълението на техниките и гимнастическите приоми, с които е популярно джудо по целия свят, са напълно достатъчни, за да може човек с ръка на сърцето да каже: постигнах положителен ефект за себе си.


От ляво на дясно: Световният шампион от 1983 г.  Хидетоши Наканиши, Анжелина Янева и легендарният Ясухиро Ямашита.

Един от сериозните клубове по джудо в София и въобще в цялата страна е Будо-Софийски университет. Създаден е през 1988г. от сенсей Емил Прокопов (VII дан по джудо и I дан по карате). Самият сенсей Прокопов казва за джудото, че изучаването му като уникална психо-физическа система, води както до дълбоко вътрешно хармонизиране така и до разбирателство и унисон със света. Действащи треньори в клуба, постоянно занимаващи се с всички възпитаници на Будо са Анжелина Янева (V дан по джудо) и Валерия Луканова (III дан по джудо). Разбира се сенсей Прокопов продължава да дава от познанията си на практикуващите джудо и посещава заниманията при възможност.


Често в клуба гостуват инструктори от Япония.

Клубът предоставя рядката възможност на хора от всички възрасти да се занимават с джудо.Точно това разбираме и влизяйки в залата на клуба, намираща се на стадион "Академик" (до зала "Фестивална"). Там най-лесно се вижда как вече е изградено едно семейство на трениращите. Малки деца тренират със свои връстници, ученици, любители и състезатели. Всички са събрани заедно. По-напредналите помагат на начинаещите джудисти, а по-големите на по-малките, за да могат всички да се развиват по един път - нагоре.

Старанието на треньорите в Будo” е основно насочено в посока детско-юношеска школа и работа с бъдещите джудисти. Именно затова Будо редовно участва в проекти, които целят цялостното популяризиране на спорта сред децата и подрастващите. В момента в клуба тренира  група от 20 деца на възраст от 5 до 13 години, като извън нея има и няколко ученика, на възраст между 15 и 18 години. Много от тях имат потенциал един ден да станат новите големи шампиони на България. На децата в клуба, се предоставя възможност да почерпят от опита на по-големите, като освен в тренировките обявени по програма за деца, те могат да се включат и във всички останали занимания. Иначе тренировки, които са предназначени само за деца, има 3-4 пъти в седмицата, като те са фиксирани в графика на Будо СУ.Състезатели на СК Будо - Софийски университет и Спортен клуб по джудо към Университета Палаки, Оломуч, Чехия заедно на море в Лозенец (4-14 юли 2010 г.) във връзка с изпълнение на проект по програма "Младежта в действие" - "Толерантност чрез активни спортни дейности", финансиран от Европейския съюз.

Тренировките по джудо за деца гарантират укрепването на организма, както и придаването на нужната му гъвкавост и здравина, което е важен фактор в развитето на тяхната физика. И не само това. Джудо дава възможност на всяко дете да придобие и нужното самочувствие, изолирайки настрана агресията, която, както знаем, не е характерна за практикуващите японски бойни спортове. Будо СУ предоставя възможност на децата да участват на състезания със своите връстници от други клубове в София и страната. Разбира се това не е задължително условие, а въпрос на лична преценка. Участвайки в турнирите, обявени в календара БФ Джудо, децата имат възможност да се развият като състезатели.


Сенсей Прокопов има богата визитка в джудото и университетският спорт.

Като цяло, посещавайки тренировките на клуба, малки и големи имат възможност да се възползват от безценния опит на Емил Прокопов сенсей и Анджелина Янева сенсей, което само по себе си е достатъчен повод човек да започне тренировки по джудо и да опознае неговия свят като бойно изкуство и спорт.Коментари
Betway