От конкурса: На юношите в България не се дава шанс

Футбол
Добави в Svejo
    31/01/2016 10:36
От конкурса: На юношите в България не се дава шанс

Предлагаме на вниманието ви един от материалите в читателския конкурс на Free Media Group за януари. Изпрати ни го Светомир Томчев. Viasport.bg е част от FMG. Очаквайте в началото на идната седмица резултатите от конкурса.

 

Приятно четене.

 

Детско-юношеският футбол в България е в огромен застой през последните няколко години. Има толкова много теми, които ми се иска да обхвана, но ако трябва да ги обхвана всичките, няма да ми стигне времето. Първо, клубовете в България не инвестират в школите си. Това означава, че те не вярват в собствените си кадри. Не е случайно, че клубовете на запад са толкова напред в развитието си.

 

Ясно е, че не може целият набор на дадена формация да играе за първия отбор или голям европейски футбол, но винаги има момчета, които се отличават с качествата си и успяват. Жалко, че нашето мислене и представа са грешни. Единствено Левски донякъде се опитва да налага юноши и Лудогорец, и Литекс отчасти.

 

"Ние взехме Гарет Бейл, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Люк Шоу на 8 години. На тази възраст не знаеш дали те ще станат играчи във Висшата лига, но това което трябва да направиш, е да се отдадеш напълно в дългосрочен план, за да разбереш", казва шефът на детско-юношеската школа на Саутхемптън Лес Рийд.

 

Второ, качеството на нашите юноши не е никак лошо. Като се имат предвид условията, при които тренират, даже държат много добро ниво. На запад се правят постоянно видео анализи, докато тук такова нещо е непознато. Друг фактор е мотивацията на играчите. Как да се мотивират нашите момчета? Та "А" група е толкова смешна в този момент, че просто няма накъде...

 

Давам пример с Уест Хем. На 16 години те пуснаха в игра в мач от първенството Рийс Оксфорд, капитан на Англия U17, и то отначалото на мача. За какво говорим?! Нашите юноши правят дебют в първенството на 19 години. И не че не са добри, те просто нямат шанс за изява.

 

Повечето треньори в родния футбол не са квалифицирани и нямат нужните познания. Изграждането на един футболист започва от ранна детска възраст. Доста дълъг процес, но в повечето случаи си заслужава. Треньорската професия е много отговорна, но в България в повечето случаи не се прави кастинг.

 

След мач на националите срещу Норвегия се сещам за една статия, в която пишеше колко много добри футболисти имат норвежците и така ни бият. Не, всъщност не са толкова добри, просто са много добре научени. Имах възможност да наблюдавам срещата на живо и ми направи впечатление, че всички техни футболисти загряват едновременно. Без значение кой почва като титуляр и кой не. Нашите звезди излизат един по един. Всеки от резервите загрява самостоятелно. Дисциплина? Може би се поотклоних от темата, но има неща, които наистина не мога да не споделя.

 

Благодаря ви за отделеното внимание.

 

Светомир Томчев


На снимката: Английските национали от академията на Саутхемптън.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари