Любослав Бурнев: Щастлив съм, но и още по-амбициран за световното

Фехтовка
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 02/03/2011 12:23
Любослав Бурнев: Щастлив съм, но и още по-амбициран за световното
17-годишният Любослав Бурнев спечели Европейската купа на сабя за кадети, което не е правил никой друг преди него у нас. Това стана късно снощи, въпреки че българинът остана 12-и на европейското в Клагенфурт (Ав). Ето първите думи на носителя на трофея, специално за Viasport.bg:


- Честито! Как се чувстваш като първия българин, носител на Европейската купа по фехтовка за кадети?
- Чувствам се страхотно! Като цяло подготовката ми премина много добре. След европейското съм малко изморен, но удоволствието от успеха е по-силно от всичко.

- Ти как разбра, че печелиш купата, кой ти съобщи за това?
- След като отпаднах на 1/8-финалите и се преобличах вече, за да си тръгнем към България, баща ми дойде при мен и ми каза, че може би печеля купата, тъй като останалите претенденти също не продължават напред в Клагенфурт и не могат да ме застигнат. До последно обаче това не беше много ясно, тъй като имаше информация, че може би точките от европейското ще се удвояват. В крайна сметка не се оказа така и съм безкрайно щастлив.

- Отпадна от бъдещия шампион. Успя ли да гледаш останалите двубои до края и неговата инфарктна победа на финала?
- Не, не съм гледал нищо, тъй като щяхме да забавим с прибирането. Пътуваме с коли и тръгнахме веднага след отпадането ми.
- А съжаляваш ли, че не успя да стигнеш до медалите на европейското?

- Изключително много съжалявам и продължавам да се ядосвам. Но това ме мотивира допълнително за световното първенство, което е в края на месеца в Йордания.

- Там ли ще остане шампионатът с оглед на ситуацията в Арабския свят?
- Да, там ще се проведе, тъй като в страната няма размирици. Наскоро от международната федерация са направили инспекция и са установили, че няма причина първенството да се мести. Там ще се състезавам и при двете възрасти – кадети и младежи.

- Да се върнем на Европейската купа. С молдовеца Николай Запорожченко, който остана втори, се дебнехте цял сезон. Срещали ли сте се в директен бой през годината?

- Да, три пъти играхме един срещу друг. Два пъти го победих на „Сабята на Етрополски” в София, а третият път – в групите на турнира в Гьопинген, където също спечелих.

- А с американеца Ели Дершвиц, който е начело на световната ранглиста, срещал ли си се?

- Не, с него не съм играл. Даже го видях за пръв път чак на последното състезание в Лондон.

- Какво се случи с Панчо Пасков на европейското?
- Панчо просто нямаше ден, не му се получаваха нещата. За жалост в спорта има и такива дни.

- Какво и колко като усилия и средства ти струва Европейската купа, тъй като не е тайна, че доста от участията по състезания са финансирани с лични пари?
- Най-вече усилия. Стараем се въобще да не мислим за парите, тъй като това натоварва допълнително. С нашите родители – моите и на Панчо, сме се разбрали да не се занимаваме с тези неща.

- Освен баща ти, имаше ли и други роднини, които те подкрепяха в Австрия?
- Само баща ми беше. Майка ми много искаше да дойде, но не можа да си вземе отпуска, а сестра ми Ивелина (14 г.), която също тренира фехтовка, е на училище.


На всички снимки Любчо и Панчо са заедно, защото освен съотборници и партньори са и много добри приятели.


- Има ли някой на когото искаш да посветиш успеха или ще го запазиш за себе си?

- Не, успехът не е само за мен. Искам да го посветя на треньора си Ивайло Воденов, който вложи много търпение и усилия в подготовката. Изключително съм му благодарен за всичко и се надявам за в бъдеще да имаме още по-големи успехи.

- Ще има ли специална церемония по връчване на купата?
- Да, церемонията ще е днес в Австрия, но ще премине без мен. Нямаше как да остана, тъй като пътуваме с коли и трябваше да задържа много хора. Ще ми я вземе треньорката на рапира Камелия Александрова-Татарска, която е с отбора там и ще ми я донесе.


Коментари