Младите в България - всеки 4-ти не работи и не учи

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/02/2016 17:55
Младите в България - всеки 4-ти не работи и не учи

Всеки четвърти млад човек у нас нито учи, нито работи, сочат данни на Българската стопанска камара. По този показател страната ни се нарежда трета в Европейския съюз, като с по-лоши резултати са единствено Гърция и Италия.

 

Отчита се ръст на отпадащите от образователната система и особено на напускащите заради отпътуване в чужбина. А също така намаляващ брой на приетите студенти за разлика от растящия дял на младежите, които избират престижни чужди университети. Огромен проблем е и незаинтересоваността към продължаване на обучението в началната и основна степен.

 

Това са част от констатациите в анализа на работодателската организация. В същото време оттам изразяват безпокойство за класификацията на младежите, която е в пряка връзка със заетостта. С 16% е намалял броят на завършилите образование в последните 10 години. С 25 на сто е намалял броят на училищата за същия период.

 

България води негативната класация в Европа по брой на 15-годишните ученици, които не могат да четат. Същевременно разходите за образование са нараснали двойно.

 

Още данни по темата, четете във FBR.bg, ТУК.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway