Асен Пандов: Кет заслужи съдбата да й се усмихне

Шорттрек, Олимпизъм
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 16/02/2016 23:09
Асен Пандов: Кет заслужи съдбата да й се усмихне

Треньорът на бронзовата Катрин Маноилова - Асен Пандов е бивш национал по шорттрек и участник в две олимпиади за мъже и жени. Той е син на най-успешния треньор в този спорт у нас - Иван Пандов, създал трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова и златното поколение жени, които над 10 години бяха сред най-добрите отбори в света. Асен слага край на спортната си кариера след тежка травма на гръбначния стълб, получена по време на тренировка на леда, която за малко не го оставя обезвдижен. Така вече над 5 години Пандов-младши подготвя националния отбор на България при мъжете и жените, в тандем с Юлиан Ангелов. Първата медалистка на България от Зимни младежки олимпийски игри Катрин Маноилова обаче е изцяло негова възпитаничка. Той поема носителката на бронзов медал на 500 м като малка от баща си Иван, който получава предложение за наставник на националния отбор на Турция и заминава за южната ни съседка. 31-годишният Пандов вече започва да бере плодовете на труда си. Ето какво сподели наставникът пред Viasport.bg след бронзовия медал на Катрин на 500 м в Лилехамер.

 

- Асене, как се чувстваш?

- Доволен и леко изморен. Емоциите днес бяха доста, но в интерес на истината след първия ден, когато не успяхме да изпълним целите си на 1000 м, бях толкова разочарован, че едва се възстанових за днешния старт. Всъщност и двамата с Катрин преживяхме онзи неуспех много трудно. В спринта на 500 м започнахме добре. Кет спечели ¼-финала си без проблем, но времето й беше по-слабо и по регламент се падна да бяга с най-бързите момичета в полуфиналната си серия. И тук пак нямахме късмет, след като още на старта, тя и руската състезателка сритаха железата си и Катрин изостана много, а шанса й беше да кара трета и накрая да направи атака за второто място. Но не се получи така, както го мислехме. В Лилехамер тя даваше много добри времена на тренировка, правеше страхотни бягания и бяхме абсолютно готови за призово класиране, но нещата не ни се получиха. Явно Кет много искаше медал на 1000 м и прегоря. Когато дойде състезанието беше все едно някой й е вързал краката. Сега и на 500 м късмета я изостави, но се радвам, че най-накрая нещата се обърнаха и съдбата й се усмихна. Тя го заслужаваше. Така че всичко е добре, когато свършва добре.

 

- Всъщност ти кога разбра, че Кет има шанс да вземе медал?

- Знаех го още преди да започне състезанието в спринта. Представителят на България в международната федерация Стойчо Стойчев ми напомни, че на олимпиада правилата за медалите са различни от тези в Световните купи и първия от „Б“ финал може и да стигне до медал. Той ми каза, че Катрин задължително трябва да стане първа в „Б“ финал, но това беше и нашата цел, след като не успяхме да се класираме за Големия финал. Няма състезател, който да иска второ място. Така че изпълнихме резервния план и остана само да чакаме. И така тръгна финала и виждаме как две състезателки се бутат – едната пада, другата изхвърча извън пистата. Трябваше обаче да изчакаме и да разберем една или две кънкьорки ще бъдат дисквалифицирани. Аз се познавам с единия съдия, защото навремето се състезавахме заедно и още преди да обявят решението си официално му направих знак с пръсти да ми покаже колко момичета ще накажат. И тогава той ми показа 2 пръста и ние разбрахме, че ще имаме медал. Емоцията беше неописуема.


Катрин с олимпийската шампионка Йезе Занг (всредата) и сребърната медалистка Петра Ясзапати (вляво) на почетната стълбица


- Другите треньори как реагираха?

- Всички ни поздравяваха. Още преди решението на съдиите ме убеждаваха, че ще има две дисквалификации със сигурност и ние ще спечелим медал, така че повечето колега се радваха за нас.


- Медала хубав ли е? Тежи ли?

- Медалите са супер. Много са тежки. Аз го разгледах и ми хареса страшно много.


- Отпразнувахте ли вече успеха? Подготвен ли си?

- Не съм подготвен, но разбира се, че ще почерпя. Мисля да отидем някъде треньорите. Тук наблизо май има един бар, та може и в него да празнуваме. Кет е много изморена и няма да дойде. Дори като се прибрахме в хотела и хапнахме, тя каза, че ще си легне да спи, защото не й е много добре. Емоциите й дойдоха в повече.


- Бил си на олимпиада за мъже и жени като състезател, а сега си на младежки игри. Каква е разликата между двата форума?

- Тук домакините доста са се постарали да осигурят на малките същата обстановка като на голямата олимпиада (б.р. Лилехамер е домакин на зимните игри през 1994 година). Добре пресъздават всичко – селото, транспорта, храната, различни атракции, емоциите на момчетата и момичетата са като за някакво важно и много голямо състезание.

 

Какво сподели Катрин Маноилова първо пред Viasport.bg, ТУК.


За успеха на Катрин, ЧЕТЕТЕ ТУК.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway