Катрин: Медалът можеше и да е с друг цвят

Шорттрек, Олимпизъм
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 20/02/2016 19:18
Катрин: Медалът можеше и да е с друг цвят

Най-добрата ни състезателка по шорттрек Катрин Маноилова, която спечели втория си бронзов медал от зимната младежка олимпиада в Лилехамер - в смесената щафета на 3000 м, заяви за Viasport.bg че отличието е можело да бъде от по-благороден метал. При квартетите 17-годишната националка бе в отбор с Анита Нагай от Казахстан и момчетата Карлис Круцберг от Латвия и Казуки Йошинага от Япония. Четиримата са имали едва 3 дни, за да сглобят отбора си и треньорите им да измислят най-правилната тактика. Според регламента пък в смесените щафети задължително условие е състезателите да се редуват - момиче, момче, момиче, момче, като на старт трябва да застане девойка. Също така последните 2 обиколки трябва да са направени от един човек. Ето как са се развили нещата за българката и съотборниците й в днешния ден.

 

- Здравей, Катрин. Честито за втория ти бронзов медал. Разкажи как стигна до него.

- Благодаря, много съм щастлива от това отличие. Първо ще си призная, че когато видях с кои състезатели съм се паднала да бягам щафета малко се разочаровах, защото освен японеца, другите двама състезатели бяха по-слабички. На няколкото тренировки, които направихме заедно обаче успяхме да се сработим страхотно. Четиримата треньори пък ни измислиха най-точната тактика, но най-дейни в предложенията как да бягаме бяха моят наставник Асен Пандов и този на казахстанката – канадецът Реми Бюлие. Имахме два варианта, които изпробвахме преди състезанието. В единия трябваше аз да стартирам, а в другия - казахстанката. Избрахме втория, защото по-добре поддържахме скоростта с него и се оказа, че явно е по-добрия.

 

 

- Кога разбра, че всъщност се справяте по-добре, отколкото очакваше?

- На полуфинала. Въпреки че добре се справяхме на тренировка, въобще не вярвах, че ще успеем да влезем в „А” финал. Мислех, че нямаме никакви шансове и ако не се получи някоя дисквалификация или нещо друго, няма начин да попаднем в топ 4. Освен това точно преди загрявката ме заболя корема и не успях да вляза на леда да се разпързалям с останалите ми съотборници. Пих хапче обаче и за щастие всичко беше наред преди старта. Когато тръгнахме пък не можех да повярвам какво се случва, защото ние вървяхме много добре. Беше оспорван полуфинал почти до края, но 10-ина обиколки преди края ние и още една щафета се откъснахме напред. На последните обиколки пък японеца реши, че няма да сме втори и тръгна да изпреварва, а треньорите му крещяха да си стои отзад, за да не стане сбутване. Всичко обаче се получи перфектно и спечелихме полуфинала. А като видяхме какво ни е времето – направо бяхме в шок от резултата. Струваше ни се невероятен.

 

- Как се развиха нещата на финала?

- И там тръгнахме добре, но след първите няколко обиколки, в които нашия отбор вървеше трети, германката Анна Сейдъл, която караше пред мен, пада точно в краката ми. Едва успях да я заобиколя. Трябваше да мина покрай дюшеците, за да се спася от падане и загубихме малко. Но успяхме да настигнем другите и трите отбора започнахме постоянно да се изпреварваме. Проблемът дойде, когато застигнахме падналия тим с една обиколка. Те явно не знаеха, че трябва да ни направят път и започнаха да се състезават с нас. И понеже тогава ние бяхме трети, загубихме доста време, за да ги изпреварваме при предаванията. Първите два отбора се възползваха от това и успяха да се откъснат напред. Ако не се беше случило така, съм сигурна че медалът ни щеше да е с друг цвят. Според мен Йошинага беше с най-добри скоростни възможности от всички останали състезатели, които щяха да завършват щафетите. Малко ме е яд, че така се получи, но все пак съм много щастлива от медала. Всички в отбора много се радвахме, ще взехме отличие. Аз съм сигурна, че никой от нашия тим не е очаквал да се качим на стълбичката. Много сме благодарни на треньорите ни, че ни направиха най-добрата тактика. Направо нямам думи.

 

Подробности от съботния ден в Лилехамер, ЧЕТЕТЕ ТУК.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway