330 деца на Олимпийския младежки фестивал в Банско

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 11/03/2016 17:25
330 деца на Олимпийския младежки фестивал в Банско

Повече от 330 деца от цяла България се събраха в Банско на Олимпийския младежки зимен фестивал. Пиринският ски-център прави своя дебют като домакин на събитието, което се организира за четвърти път като среща на бъдещите олимпийски таланти на България.

„Вярвам, че сред вас са следващите Радо Янков, Сани Жекова, Алберт Попов, Катя Дафовска, Петър Попангелов, Иван Лебанов… Пожелавам ви успехи и да се забавлявате на този фестивал, защото най-важното е да изпитвате радост от спорта и да запазите добри спомени от срещите ви тук“, заяви на откриването Белчо Горанов, генерален секретар на БОК. Сред официалните гости бяха още Анатоли Илиев - председател на Асоциация „Спорт в свободното време“, Васил Сивков - секретар на БФ Биатлон, Георги Главчев от СК Юлен и др.


През първия ден бяха определени шампионите в три спорта. За първи път в историята на фестивала се организираха състезания по биатлон, състояли се на комплекса на Бъндеришка поляна, приел преди 3 години европейското първенство. Там най-многобройни и най-добре представили се бяха децата от Сапарева баня.


Водени от своя всеотдаен треньор Райко Пенев те спечелиха три от четирите титли. Всички малките биатлонисти бяха невероятно щастливи с този нов старт, защото това е едва второто им състезание за сезона след държавното първенство.

В алпийските ски четирите златни медала бяха спечелени от представители на четири различни ски-клуба: Банско, Пампорово, Юлен и Осогово. В сноуборда обаче превъзходството на СК Спорт екстрийм бе пълно и те грабнаха всички титли. Наред с медалите и купите, най-добрите получиха много материални награди и призове.

Участниците във феста имаха късмет, защото в общо взето оскъдната откъм сняг зима последните два дни покриха с нова снежна покривка планината и състезанията във всички спортове се състояха при перфектни условия, осигурени от домакините в ски-зоната над Банско.

Организатори на събитието под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. Сред състезавалите се в досегашните издания вече има участници и призьори от европейски и световни младежки олимпийски надпревари.

 Олимпийският фест "Банско 2016" завършва утре, събота, със състезанията по ски-бягане. Те са предвидени от 10 ч. на Бъндеришка поляна, където след това от 12:30 ч. предстои награждаването и тържественото закриване на форума в присъствието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

МЕДАЛИСТИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН:

Биатлон спринт


Юноши мл. в.: Иван Петков (Сапарева баня), Никола Стоичков (Сапарева баня), Добромир Добрев (Аякс Троян);
Момчета ст. в.: Благой Тодев (Банско), Красимир Атанасов (Сапарева баня), Даниел Петков (Сапарева баня);
Девойки мл. в.: Любомира Пехливанска (Сапарева баня), Йоана Гелева (Сапарева баня), Вяра Влаховска (Амбарица Троян);
Момичета ст. в.: Валентина Димитрова(Сапарева баня), Елеонора Жишкина(Сапарева баня), Десислава Джаджарова(Сапарева баня);

Алпийски ски гигантски слалом:

 

Момчета 14 г.: Мария Билярова (СК Банско), Магдалена Илиева (СК Банско), Цветелина Бицина (СК Банско),
Момчета 14 г.: Никола Семерджиев (СК Пампорово), Костадин Каферинов (СК Юлен), Стоян Питов (СК Банско)
Момичета 16 г.: Гергана Заднепровска (СК Юлен), Мария Пумпалова (СК Банско), Ива Рупчина (СК Банско),
Момчета 16 г.: Георги Ергин (СК Осогово), Димитър Пумпалов (СК Банско), Методи Какачки (СК Осогово)

Сноуборд

 

Момичета 14 г.: Дея Тодорова (СК Спорт екстрийм), Ния Тодорова (СК Спорт екстрийм), Яна Даракчиева (СК Спорт екстрийм)
Момчета 14 г.: Влади Камбуров (СК Спорт екстрийм), Костадин Русланов (СК Амер спорт), Филип Шишманов (СК Спортекстрийм)
Момчета 16 г.: Виктор Антонов (СК Спортекстрийм), Димитър Чакъров (СК Амер спорт), Даниел Първанов (СК Спортекстрийм).

Източник и снимки: БОК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари