Треньорът на Радо Янков: Искам да сме за пример

Сноуборд
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 16/03/2016 10:11
Треньорът на Радо Янков: Искам да сме за пример

Един българин накара световните сили в сноуборда да се съобразяват с него, след като спечели Големия кристален глобус в паралелните дисциплини. Момчето се казва Радослав Янков и ако преди години, когато печелеше световни титли при юношите, всички се мислеха, че това е случайно, то сега той успя да докаже силата на българската школа. Школа, която обаче не разполага със собствено трасе, където да бъдат подготвени следващите Радо и Александра Жекова. А сега, след успехите на двамата, е точният момент повече деца да бъдат запалени по зимните спортове. Според треньора на Радо - Георги Атанасов, сноубордът може да помогне много в борбата със затлъстяването, вредните навици - цигари и алкохол. Особено като се има в предвид, че в повечето такива негативни класации страната ни е в челните позиции. Ето какви идеи сподели пред Viasport.bg Атанасов.

   

- Имаме си носител на Световната купа по сноуборд, а си нямаме трасе за този спорт...

- Наистина ние нямаме къде да тренираме, но мисля че президента на федерацията Цеко Минев, министърът на спорта Красен Кралев и всички заинтересовани, се опитват да направят всичко необходимо, за да се случи това. Идеята обаче не е да има едно трасе на Банско например, а да бъдат изградени такива във всички курорти. България разполага с една изключителна природа и дадености, за да се случи това. Така децата от всяко населено място ще могат да се занимават със сноуборд. Все пак децата са бъдещето. Ние със Радо, Сани Жекова и Виктор ще намерим начин как да тренираме, къде да го направим, но трябва да се помисли за това, което идва след тях, защото това е най-важното. Защото иначе това, което ние сме постигнали ще остане ей така в миналото и няма да има на кой да го предадем.

 

- Според вас на Витоша може ли да се направи такова трасе?

- Абсолютно. Със сигурност. На Витоша има идеални условия, дори има няколко изготвени проекта, които веднага могат да бъдат задействани. Така че се надявам всички заинтересовани страни да обединят усилията си, защото в наши дни това е едно изключително важно нещо. Децата са затлъстели, България е на върха във всички негативни класации при подрастващите - за употреба на алкохол, цигари, наркотици. Въобще нещата се движат в много лошо посока и такива поводи на радост, които осигуряват Радо и Сани трябва да се използват, за да бъдат мотивирани децата да се захванат с нещо полезно и здравословно като спорта в планината. Такава е целта и на някои програми като „Научи се да караш ски”, но ще е хубаво да бъде създадена такава и за сноуборда, защото сега все повече малчугани ще искат да бъдат сноубордисти. Когато те виждат, че с нещо такова човек може да стане известен и да го познават по цял свят, мисля че това е една идеална възможност да ги амбицираме за бъдещето.

 

- Колко е скъпо да се поддържа едно такова трасе?

 - Нямам точна представа, но може би първоначалното му изграждане ще е по-скъпо. Въпреки че сега има голям проблем със снега, заради топлото време в последните години, а изграждането на пистите за бордър крос и слоупстайл изискват доста сняг. Това може би ще доведе до оскъпяване, защото ще се наложи да бъде правен изкуствен сняг, но съм сигурен, че инвестицията ще си струва и след години, живот и здраве, ще можем да се поздравим с още успехи на български таланти.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари