Сред челниците сме по употреба на алкохол

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 17/03/2016 09:25
Сред челниците сме по употреба на алкохол

България е на челни позиции в класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред подрастващите. Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично.

 

Страната ни е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия. 

 

Въпреки това броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст като цяло е намалял, особено сред момичетата, показва изследване на СЗО. От 2010 г. до 2014 г., процентът на 15-годишни момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г. намалява от 26% на 22% при момчетата и от 22 на 13%. 

 

Употреба на алкохол сред младите тийнейджъри в 42 страни в изследването също показва понижение с около 10%. 

 

"Здравното поведения заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", каза Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа. 

 

Изготвян на всеки четири години, докладът проучва рисковото поведение и навиците на младежите между 11 и 15 години. Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г., които вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години. 

 

България е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Страните, където това се случва най-рядко са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания. 

 

В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г., се дължат на тютюна, най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО. Най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания. 

 

На 11-годишна възраст 25% от момчетата са затлъстели или с наднормено тегло. Това е характерно в ¾ от изследваните страни. Цифрата пада на половина при 13-годишните и с около четвърт при 15-годишните. България също попада в класацията за най-закръглените тийнейджъри, заедно с Гърция и Канада. 

 

Оказва се, че момчетата са “по-пухкави” във всички изследвани страни, въпреки че момичетата по-често се възприемат като дебели. До 15-годишна възраст повече от 50 на сто от момичетата в 14 държави са заявили, че трябва да отслабнат. Тук водеща е Полша с 61% от тийнейджърките, които искат да стопят килограми.


Източник и снимка: БГНЕС

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway