От конкурса: В България се работи добре с младите

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 01/04/2016 19:50
От конкурса: В България се работи добре с младите

Публикуваме един от материалите, изпратени за месец март на мейла konkurs.fmg@gmail.com, за читателския конкурс за S media, част от която е и Viasport.bg. Негов автор е Радослав Кожухаров. Той явно гледа оптимистично за бъдещето на българския футбол, въпреки че е критичен към някои процеси в настоящето. Уточняваме, че заглавието е на редакцията. Текстът бе изпратен след мача Португалия - България (0:1) и преди последните евроквалификации на юношеските национали до 17 и 19 г. Пишете на посочения по-горе мейл - имате шанс да спечелите 50, 30 или 20 лева, ако материалът ви бъде класиран на едно от първите три места за месеца. Вижте позицията на Кожухаров.

 

Седмица преди мача с Португалия настроенията и очакванията ни за този сблъсък бяха скептични. Изреждаха се всякакви хора пред медиите да дават мненията си. Как сме щели да се приберем с толкова и толкова голове. Или пък критикуваха Петев, защо не взима играчи от отбор от "В" група и как да сме мислили като цяло за националния отбор в бъдеще.


Този мач сякаш никой не го мислеше за важен. Отново се търсиха кусури как трябвало да се работи, да се налагат млади момчета и т.н. обичайните неща.


Да, и аз имам мнение за въпроса с младите. Ще започна с това, че в България се работи много добре с подрастващите футболисти. Има много добре развити школи в цялата страна и не мисля, че можем да се оплакваме за това. Проблемът, според мен, е, че някъде се губи връзката между "А" националния отбор и младежкия.


Преди дни момчетата ни до 17 години изиграха много силен мач и завършиха наравно с Холандия. Факт. Също така липсата на шанс лиши България до 19 г. от точки срещу Хърватия и силната напоследък Белгия - две загуби с по 0:1.


Може би в крайна сметка всички ние (смешните български критици като мен) ще се окажем прави, че проблемът си е в ръководството. Защото България има талантливи деца в изобилие. Въпрос на време е да се видят по-добри резултати. За да се стигне до това обаче трябва да се измисли някаква кардинална промяна (нямам представа каква).


Аз виждам положителна промяна във футбола в България, макар и малка. Най-малкото първеството ни беше интересно, докато не извадиха Литекс. Странно... В "А" група всеки може да победи всеки и е доста интересно за първи път от доста години насам. Да, вярно е, няма ги отбори като ЦСКА, Локо (София), но за това са правилата - да се спазват.


Трябва отвреме навреме да поощряваме хората, които работят за тази промяна, въпреки че това е трудно, предвид тъпите български нрави и разбирания.


Българският футбол претърпява лек колапс, но ще се възстанови.


Автор: Радослав Кожураров

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари