Шампиони по джудо заплашени от наказание

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 08/04/2016 17:05
Шампиони по джудо заплашени от наказание

Ще се лиши ли България от двама от най-талантливите си състезатели по джудо - световният и европейски шампион за кадети Денислав Иванов и европейската шампионка за девойки Бетина Темелкова?

 

Този въпрос си задаваме с всеки изминал ден, след като от известно време насам двамата състезатели и техните треньори са в сериозен спор с националната федерация по джудо.

 

Причината? От федерацията отказват личните треньори на Иванов и Темелкова да пътуват със състезателите си по състезания. Оттам настояват състезателите да пътуват с назначения за национален треньор Георги Петров, а не с личните си треньори, които познават най-добре техните качества.

 

Двамата джудисти и наставникът на Иванов - Емил Дамянов, бяха гости в "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, където разказаха ситуацията. Нещо повече - Темелкова и Иванов са заплашени със спиране на състезателните права, ако не присъстват на лагерите и не се готвят под ръководството на Георги Петров."Старши треньорът нека присъства, няма никакъв проблем. Досега обаче сме били с тях, водили сме ги по състезания и това нещо е дало успехи - успехът се вижда, световен и европейски шампион. Не знам защо трябва да се променя. Ние познаваме противниците. Треньорът, който е сложен в момента, не се занимава с джудо от 20 години.

 

Сега за първи път започна наново и ние му нямаме доверие. Има опит като състезател, но като треньор никакъв - нула. Не може да хвърлим на вятъра годините, които сме инвестирали. Нямам доверие на методиката и концепцията за изграждане на състезателите. Самите състезатели също му нямат доверие", сподели Емил Дамянов в студиото при Милен Цветков.Младата Бетина, която до момента е извоювала куп успехи за България, смята, че по този начин ще съсипят бъдещето им:

 

"Нещата трябва да се променят. Ние да пътуваме с треньорите си. Какво ще се случи с нас, ако не пътуват треньорите ни? Ние няма как да се развиваме, ще тръгнем надолу с успехите и няма да постигаме това, което сме постигали досега. Аз от 2012 г. до тази година постигам някакви успехи. Първата година станах европейска шампионка, два пъти европейска вицешампионка, олимпийска вицешампионка съм при младежите, трето място на световно.

 

И това е благодарение на моя личен треньор. Но той като не присъства там… аз не съм виждала този човек през всичките тези години. Знам кой е, но той не се е занимавал с мен. Аз от малка се занимавам с други треньори. И в един момент те ни налагат този треньор и казват - или ще тренирате с него, или довиждане."
Единственият ни световен шампион в джудото - Денислав Иванов, пък призова за компромисно решение, което ще е от полза и за двете страни:

 

"Мисля, че трябва да се намери компромисен вариант. Ние с Бетина сме рутинирани състезатели, аз съм световен и европейски шампион в една година, тя е европейска шампионка и има редица други успехи. Благодарение на нас федерацията има бюджет, който трябва да се разпределя.


По-добре тези пари да отиват при нашите треньори, вместо да ни задължават да ходим на лагери и да ядем боклуци. Ние сме състезатели, които свалят кила, поддържаме някакво тегло, трябва да ядем нормална и добра храна. Плюс това условията на "Дианабад" въобще не са присъщи за спортисти."За финал Дамянов обяви в "Часът на Милен Цветков", че са готови да се откажат от финансиране и сами да намират пари за състезанията, но да бъдат оставени да работят на спокойствие:

 

"Във всички страни е различно, но повечето си водят личните треньори, които седят на столовете на състезателите си и им казват какво да правят, тъй като ги познават. Има и национален треньор, но той седи отстрани. Наблюдава целия екип. По принцип работят в екип. Ние дори сме съгласни сами да си финансираме състезателите, за да ни оставят да работим и да участваме на големи първенства за България, да радваме нашите почитатели."

Снимки: sportal.bg

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway