На рапира с трио приятелки

Фехтовка
Добави в Svejo
    Viasport 13/04/2016 10:35
На рапира с трио приятелки

Учителската стачка през есента на 2007 г. се оказала основателна причина близначките Мария и Маргарита Джамбазки да започнат да се занимават с... фехтовка.

 

Тогава те били първи клас в столичното 123 СОУ „Стефан Стамболов“ и тъй като нямали физическо, а страшно много искали нещо да спортуват, се записали на този аристократичен спорт, без разбира се в началото да го разбирали.

 

Едно момиче от класа им познавало треньорката Цвета Попова, тъй като същото това момиче била в детската градина с нейната дъщеря Биляна... Въобще оплетени връзки, но от тях в следващите години се ражда нещо много ценно – приятелство между трите момичета, придружено с усилени тренировки в залата и успехи на пътеката.


Някак си за близначките било съвсем нормално да се занимават със спорт, след като почти всичките им родните по един или друг начин са минали през спорта. Е, нямало фехтувачи, но пък те станали първите. В рода на Биляна пък нещата били предопределени още преди да се появи на бял свят, след като майка й е бивша национална състезателка, а в момента и двамата й родители са треньори по фехтовка.


Според Мария и Маргарита фехтовката е спорт, който развива не само тялото, но и умствените заложби. „Може би затова и мама толкова много ни подкрепя в спорта още от малки. Това е спорт, който развива интелекта“, казват близначките.

 


В момента сестри Джамбазки учат във френската, а Биляна – в испанската гимназии. И трите са в девети клас и признават, че не им е лесно да съчетават училището с тренировките. Отделят поне по час и половина–два 5 дни в седмицата, а през уикендите често имат състезания.


За да се справя, Биляна използва съботата и неделята да наваксва с уроците, а също се старае да слуша и в час, за да запомня и после да не й е необходимо много време, за да си научи. „Спортът ти дава концентрация“, казва тя.

 

Не си мислете обаче, че всичко при момичетата върви по мед и масло. Много често и на трите им е идвало да зарежат всичко и да се откажат. „Обикновено такива мисли ми минават през главата, когато не съм се представила добре на дадено състезания – откровена е Мария. - Казвам си: Край, не мога повече, спирам. На следващия ден обаче ми е минало и не мога да не отида в залата. Така съм свикнала с тренировките, че ги приемам като нещо съвсем нормално“. Подкрепя я и сестра й, която казва: „Нали това е идеята на спорта – и 10 пъти да паднеш, да се изправиш след всяко падане“.


Близначките със свои съотборници и треньорите си


И трите се състезават на рапира. Много често се случва сестрите да играят една срещу друга. „Гадното е, когато се случи още в първия кръг на състезание и трябва да се елиминираме още в началото“. Не броят нито срещите си, нито победите над другата. Просто това не е тяхното съревнование. И за трите приятелки е важно да се представят добре както индивидуално, така и отборно.


За последно Маргарита Джамбазка стана републиканска шампионка на рапира от първенството за кадети (до 17 г.), което се проведе през февруари в Пловдив. Интересното обаче е, че и трите са стигали до титлата в различни възрасти.

 

„Няма завист помежду ни. Напротив – съперничеството ни носи само позитиви. Спортът не пречи на приятелството“, категорични са момичетата. Сестрите Джамбазки се чувстват превъзходно, че тренират именно при майката на своята приятелка. Така и самата треньорка им е станала близка приятелка. „Това е страшен плюс, чувстваме се страхотно“, казват те.


На Биляна обаче не й е толкова лесно. Признава, че когато трябва да слуша и изпълнява съветите на майка си по време на тренировка, не успява да се абстрахира, че това е майка й и да се концентрира да слуша треньорските й напътствия. „Старая се пред нея да бъда перфектна, макар че взаимно се ядосваме много често“, откровена е Биби. На състезания предпочита друг треньор да е до нея на пътеката, за да не се разсейва.

 

Освен с фехтовка, Биляна се занимава и с танци, ходи често на плуване, понякога играе и бадминтон. „Треньорите ни научиха да обичаме не само фехтовката, а самият спорт. Не мога да си представя живота си без спорта“, казва и Маргарита.


За разлика от много от своите връстници, трети момичета признават, че въобще не са интернет маниачки. Предпочитат да са навън и да си общуват реално с приятелите си, а не по чатовете в социалните мрежи. „Дори в училище не обичам информатиката“, споделя още Биляна.

 

Маргарита много би искала да има талант за музика и за рисуване. Изкуствата като цяло страшно я привличат. И трите са категорични, че да заобичаш даден предмет в училище си зависи от преподавателя.


Още не са наясно с какво ще се занимават след училище. „Имаме още доста време, докато видим какво реално ни харесва. Искам обаче да кандидатствам в чужбина и там да продължа да тренирам“, казва Мария. „И аз не обичам да си правя някакви планове за живота. Правя това, което харесвам в момента“, продължава сестра й.


През ваканцията и трите бяха на лагер с проектонационалния отбор в Спортпалас. Момичетата са много доволни, че тренираха под ръководството на известния румънски специалист Петру Куки, който е подготвял едни от най-силните състезатели за световно първенство. През уикенда пък и трите участваха на поредния кръг за Купа България, като на кадетки и влязоха в осмицата, а при девойките Маргарита спечели сребро след равностоен финал (13:15) с пловдивчанката Армине Багваданян.

 

Момичетата с румънския треньор Куки по време на лагера в Спортпалас.


„Близначките са момичета като всички останали, с тази разлика, че освен за нормалните за възрастта им занимания, отделят и много време за спорт. Много са сериозни в тренировките, интересуват се от всичко във фехтовката – екипировка, техника, тактика. Въобще лесно се комуникира с тях и нещата вървят добре“, споделя и треньорката им Цвета Попова.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари