От конкурса: Българският футбол не инвестира в школите

Футбол
Добави в Svejo
    19/04/2016 09:50
От конкурса: Българският футбол не инвестира в школите

На мейла konkurs.fmg@gmail.com за читателския конкурс за ЕС медиа, част от която е и Viasport.bg, дойде интересен материал на Камелия Йорданова от град Стралджа. Предоставяме го на вашето внимание. Напишете и вие материал по тема, която ви вълнува, и участвайте в конкурса за април. Можете да спечелите 50, 30 или 20 лева.Здравейте, приятели на най-популярната игра в света - Цар футбол. Викащите фенове, любимият отбор, очакването на първия съдийски сигнал, голът, победата, сълзите от радост, тежката загуба, спортната злоба - емоции, оставащи за цял живот. Имена като Христо Стоичков, Емил Костадинов, Трифон Иванов ще останат завинаги в нашето съзнание, защото те са икони на българския футбол. 


Всички знаем за славните времена на това поколение, за незабравимото американско лято (истински щастливци са тези, който са приживели това). Но да се върнем в наши дни. Какво става с българския футбол? Защо имаме 10 отбора в „А” група ? Защо са занемарени школите? Футболът ни е попаднал в бездна, в която стои повече от 20 години. Българският футбол не инвестира в детско-юношеските школи. Невежото управление, „тънки” сметки, корупция и всякакви тъмни сделки всячески се опитват да погубят любимата ни игра. 


Талантливите момчета с изявени футболни качества биват пренебрегвани заради момчета, чиито бащи имат „дебели” банкови сметки. Да вземе за пример кумира на малки и големи - Лео Меси. Когато е на 13 години, лекари му откриват рядка болест, която пречи на растежа му. Въпреки всичко скаут на испанския гранд Барселона забелязва момчето и то бива привлечено от каталунците. Световният колос поема всички разноски по лечението на Лео – рискова инвестиция, която ще остане в историята на футбола.


Влагането на пари в школи отнема години, но резултатите са безспорно големи. Развитието на един подрастващ футболист започва oще едва на 8-9 годишна възраст. Факт е, че въпреки всички мизерни условия, нашите юноши са на едно добро футболно ниво. Имах възможността да наблюдавам нулевото равенство между България U21 и Уелс U21. Смея да твърдя, че нашите малки лъвове не отстъпиха по нищо на своите връстници от западната страна. А всички знаем за нивото на футбола там. 


В нашата родина има не малко таланти, чиито потенциал трябва да се покаже пред света. Пътят е дълъг, но с труд, мотивация и желание, амбицираните ще постигнат своите мечти. Нима Стоичков е започнал от „лъскавата страна”?! Всичко започва от ритането на топка с приятели. Футболът е проста игра за умни хора. 


Благодаря Ви! 


Автор: Камелия Йорданова

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари