От конкурса: Манталитетът на българина

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 29/04/2016 10:34
От конкурса: Манталитетът на българина

17-годишният Симеон Русев от Ямбол е написал доста критичен материал за българския футбол. Текстът се конкурира за една от наградите за април в читателския конкурс на Ес медиа, част от която е и Viasport.bg.


Опитайте късмета си и вие, изпратете материал на мейла konkurs.fmg@gmail.com и участвайте в конкурса за май. Можете да спечелите 50, 30 или 20 лева.

 

А сега вижте мнението на Симеон Русев:

 

Здравейте. Името ми е Симеон, от Ямбол съм, на 17 години и тренирам футбол от 7-8-годишен. Искам да изкажа мнението си за начина на мислене и манталитета на българина. И по-точно - на българските треньори по футбол. 

 

Бих искал да започна с това какво е отношението на повечето треньори. Много малко са тези които ти дават шанс за изява, а дори и да го направят, трябва да се представиш на много високо ниво. В противен случай има голяма вероятност да не получиш втори, особенно що се отнася до това да бъде пуснат юноша в мъжкия футбол, независимо дали е на ниво “А”, “Б” или “В” група. А как могат треньорите да помогнат за по-лесното интегриране на футболист в мъжкия футбол или разгръщането му на пълния потенциал от качества, с които разполага? 

 

Като треньорът помогне за психическата нагласа на футболиста, защото съм на мнение, че един от основните проблеми у нас е несигурността на играчите да покажат способностите си по време на тренировка или мач. 

 

Навръх 50-годишният си юбилей, българската легенда Красимир Балъков ′′натърти′′ в едно негово интервю, че трябва търпение към младите футболисти. Треньорите трябва да разберат, че пътят към утвърждаването на юношата в мъжкия футбол е единствено да му се покаже, че се вярва в него, а не да бъде критикуван или обвиняван. Да се създаде среда в която играчът да не чувства страх от провал (или ако го прави да бъде сведено до минимум) и да се обърне повече внимание на представянето му, отколкото на резултата или така наречената ′′задължителна победа′′. 

 

Треньорът трябва да може както се казва да "чете" езика на тялото на играча, да разбира кога той се чувства унил или има проблем и да му обърне по-специално внимание. Да стане един вид приятел с футболиста. Треньорът може да насочи към по-добро, да повиши менталната сила и увереността на играча, стига да има желанието. 

 

Оставям настрана другите основни проблеми, като базите и терените, които в по-голямата част от страната са в окаяно състояние. Насочвам се към начина на мислене, който за съжаление не виждам как ще се оправи или ще тръгне към по-добро. Като се почне от възпитанието на родителите, през средата, в която израстват децата до най-високите нива в държавата (където впрочем и там работата не е никак цветуща). 

 

Според мен вина имат и родителите, които с лека ръка позволяват на децата си (футболистите и като цяло спортистите) да оставят училището на заден план, защото то възпитава не по-малко от спорта и оформя личността на човека. Училището и спорта трябва да вървят ръка за ръка, в противен случай се получава типичният бг футболист: покрит с татуировки със силно изявени симпатии към поп-фолка и нощния живот. 

 

Надявам се тези думи да стигнат до някои уши или очи и този някой не само да се замисли, но и да предприеме някакви действия. Навярно за мнозина тези неща са известни, но взимат ли се някакви мерки? За съжаление - не. И за съжаление, това е поредната статия и поредното мнение, изпълнено със солидна доза негативизъм и песимизъм.

 

Българите имаме изключително лошия навик постоянно да критикуваме и да изкарваме на преден план първо лошите неща, затова завършвам с това, че има много талантливи млади момчета, даващи всичко от себе си и просто чакащи някой да повярва в тях и да им подаде ръка. 

 

Aвтор: Симеон Русев 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари