Елизабет Василева - майсторката на греда

Гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 04/05/2016 16:25
Елизабет Василева - майсторката на греда

Една от изгряващите звезди на женския ни национален отбор по спортна гимнастика е 16-годишната Елизабет Василева. Родена е в София и първоначално започва да тренира художествена гимнастика, но преди 4 години сменя спорта и започва от нулата в спортната гимнастика.

 

След като миналата година скъса ахилес в навечерието на Световната купа във Варна, то сега девойката е една от надеждите ни за финал на греда при тазгодишното ни домакинство на купата в Двореца на спорта в морската столица от 13 до 15 май.

 

„Започнах да се занимавам със спортна гимнастика през 2012 година, заради брат ми. Преди това съм тренирала художествена гимнастика и акробатика. Уменията от тези спортове много ми помагат сега, особено когато играя на греда.

 

Спомням си, че когато се пренасочих към спортната гимнастика трябваше да наваксвам много в сравнение с връстниците ми. Никога не се отказвам и винаги искам да съм перфектна във всичко”, заяви талантливата Бети.

 

Софиянката допълва, че тренира по около 6 часа на ден, а любимите й съчетания и уреди са греда и земна гимнастика.

 

„На тях се чувствам най-спокойна и играя с голямо удоволствие – обяснява младата надежда и допълва: Моят идол е Йордан Йовчев. Той е изключителен спортист с успехи, които предполагам скоро няма да мога да бъдат надминати”.

 

Преди около 10-ина дни пък самият Данчо сподели, че съчетанието на Василева на греда е едно от най-силните в света и се надява тя да си го изиграе без грешка. „Композицията й е изключително силна. Има 3 или 4 упражнения, които ще носят дай Боже нейното име, защото тя е изключително иновативна. Ако си изиграе гредата без значителни грешки, може да ни зарадва с финал”, убеден бе легендарният гимнастик.

 

На любимия си уред - гредата

 

Елизабет разкрива още, че обича състезанията заради тръпката. „Обичам да ходя на състезания. Всеки път тръпката и емоциите са различни. Особено сега, когато съм в националния отбор. Чувствам отговорност, определено не само за себе си, но за труда на моя треньор - Филип Янев, както и за всички средства, които са вложили моите родители. Искам да се представя на високо ниво по време на Световната купа във Варна.

 

Фактът, че защитавам националната чест ме мотивира още повече”, обяснява момичето, чийто девиз е "Нека силата бъде с теб!". 

 

Самата гимнастичка описва себе си като талантлива, умна и забавна. Василева допълва още, че няма много свободно време, но когато се появи такова предпочита да учи английски и немски език.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари