Тереза Маринова: Уча децата, че мечтите им са напълно постижими

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 25/05/2016 17:40
Тереза Маринова: Уча децата, че мечтите им са напълно постижими

Олимпийската шампионка в тройния скок от "Сидни 2000" Тереза Маринова ще проведе 7-ото издание на турнира си „Тереза Маринова и приятели” в събота (28 май) от 10:00 часа на стадиона на Националната спортна академия. Надпреварата, както всяка година, е за деца между 6 и 12 г., но в нея могат да се включат и по-малки. Те ще са разделени на 3 основни възрастови групи – 7-8 г., 9-10 г. и 11-12 г. и една по-обширна, която ще обхваща най-малките състезатели. Във всяка от „големите” групи съревнованията ще са в две дисциплини – спринт на 60 м и скок на дължина или хвърляне на малка топка. Маринова очаква около 600 деца от цялата страна да се пуснат в турнира.

 

Амбициозната атлетка обаче не спира до тук с мечтите си, а има намерение в най-скоро време турнирът да стане верига и да се провежда минимум два пъти в годината. В плановете й е и той да бъде не само в столицата, но и в някой друг град на страната. Тереза призна пред Viasport.bg, че все още няма достатъчно смелост да го направи международен, тъй като за целта се изисква доста по-сериозна организация, особено по настаняването на чуждите отбори.

 

- Какво е за теб турнирът „Тереза Маринова и приятели”?

- Този турнир е нещо изключително позитивно и нещо, което правя наистина с адски голяма любов. Децата трябва да спортуват, защото движението е здраве. Малчуганите или по-скоро родителите по едно време се бяха отдръпнали от спорта. За моя най-голяма радост обаче в последните години забелязвам по-голяма отговорност от страна на родителите, защото в крайна сметка ние сме тези, които трябва да създаваме навиците на децата си. В крайна сметка родителите сме тези, които водим и взимаме децата от тренировка.


- Кое е най-малкото детенце, записано за участие?

- За сега, защото заявките продължават, най-малкият е едно момченце, родено през 2012 година. Но очаквам тепърва да се появят още такива малчугани.


- Колко мъници от твоя клуб ще участват в турнира?

- По традиция аз последна давам заявка. В групата ми има 22-23 деца и се надявам ако всичко е наред и няма болни – всички те да се състезават. В този турнир хубавото е, че няма върнати деца. Който дойде – участва, дори и да е изявил желание непосредствено преди старта на самия стадион.


- Смяташ ли да пуснеш твоята дъщеря Дарина (5 г.) в надпреварата?

- По принцип – да. Тя ще фигурира в заявката ми, но дали ще се включи в бягането не се знае. Всичко зависи от нея – ако поиска да участва, ще застане на старта. Дарина идва понякога с мен на стадиона и тича с каките и батковците, но до сега не съм я тренирала, не съм се занимавала с нея. Искам тя сама да избере дали леката атлетика е нейния спорт.  

- Какво се опитваш да възпиташ в твоите състезатели?

- Това, което наистина искам да им предам е, че мечтите на всеки един от тях са наистина постижими. Те трябва да се борят за тях. Това е най-важното и за мен в живота. Дали ще бъдеш голям спортист и шампион – това само господ знае, но смятам, че спортът възпитава у всеки едни страхотни качества, които са му полезни през целия живот след това.

 

 

- Виждаш ли твой наследник в групата си?

- Силно се надявам да има такива. На стадиона виждам адски много талантливи деца. Факт. Въпрос на работа, на желание и стремеж е те да се развият. От нас се иска да сме там, да сме добрият пример и да успяваме по някакъв начин да ги мотивираме и да ги задържим на стадиона. Дай боже след време да видя новия Христо Марков или новата Тереза Маринова.

 

- Каква е разликата между днешните деца и тези, сред които бяхте и вие на времето?

- Огромна, наистина. Всяко поколение е различно. Ние бяхме деца, израснали по поляните и по дворовете. Сега поколението няма нищо общо с това. Всички са пленени от новите технологии, те са част от живота им от много ранна детска възраст и това много промени нещата. Наистина за мен е огромно щастие, когато виждам родители с децата си навън да спортуват заедно. Радвам се, че има хора, които възпитават наследниците си по този начин.

 

- Как успяваш да мотивираш децата да продължат да идват на стадиона?

- На мен определено ми е по-лесно, защото когато си име и си един добър пример за подражание, малките някакси сами се мотивират и това много ме улеснява.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway