Училищата с нови имена от 15 септември

Образование
Добави в Svejo
    01/06/2016 11:35
Училищата с нови имена от 15 септември

Повечето от българските училища ще имат нови имена от 15 септември. Това се налага, тъй като от 1 август влиза в сила новият училищен закон, поясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

 

Съгласно него изчезва най-често срещаното съкращение СОУ (Средно общообразователно училище). Тези гимназии вече ще се наричат средни училища и ще бъдат съкращавани като СУ. Ще трябва да променят имената си и езиковите гимназии, които сега се съкращават като ЕГ.

 

Непроменени остават наименованията на основните училища. Според Стаматов процесът отнема около 30-40 дни, тъй като е свързан и с промяна на банковите сметки и училищния печат. Корекции ще има и в трудовите договори на учителите, но Стаматов увери, че промяната там е само формална и те няма да бъдат прекратявани заради смяната на името.

 

Вчера в МОН бе представен нов стандарт, свързан с институциите в системата на училищното образование, който създава възможност и за разкриване на нов вид училища - обединени. Те ще бъдат от първи до десети клас и ще се разкриват в малките населени места. Причината е, че основните училища вече ще бъдат не до осми, а до седми клас.


Това е твърде ранна възраст едно дете да пътува до гимназия в друго населено място, затова на общините се разрешава в основното досега училище да бъде интегриран и първият гимназиален етап, завършващ в десети клас. Решението за тази промяна трябва да бъде взето до Нова година от общинските съвети.

 

Стандартът дава възможност и за разкриване на иновативни училища, които ще работят по по-различни учебни програми. Те ще имат право например да променят до 30 на сто от учебния материал, като разкрият нови предмети. Пример за такъв предмет даде съветникът на министър Кунева - Асен Александров, който е и училищен директор. Той посочи, че може да бъде създаден синтезиран учебен предмет, наречен Средновековие или Възраждане. В тези часове ще влизат преподаватели по различни предмети - литература, история, музика. Така учениците ще получават по-задълбочена представа за целия исторически период.

 

"Децата знаят много факти, но целта е да им дадем връзката между тях“, посочи Александров.

 

Иновативните училища ще имат право и да променят организацията на учебното време, като например сливат отделните часове в блокове. За да получиш този статут, се кандидатства с проект пред специална Комисия по иновациите, която ще бъде създадена към министър Кунева. Статутът обаче може да бъде отнеман, ако училището или паралелката не получат желаните резултати.

 

Също вчера стана ясно, че ще бъдат пенсионирани 153 училищни директори, които са получили предизвестията си тези дни. Някои от тях са навършили пенсионна възраст преди девет години, което е малко смущаващо, каза заместник-министър Стаматов. Той поясни, че е време за обновление на управленските кадри в системата и новите конкурси за директори ще бъдат насрочени на 2 юни.


Автор: Ния Караджова, източник: Клуб Z


 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway