Гоним резултати, а не развитие

Баскетбол
Добави в Svejo
    Любомир Нешев 17/06/2016 10:59
Гоним резултати, а не развитие

Завършилото преди дни първенство по баскетбол за кадети в София със сигурност бе повод за доста коментари. За съжаление в началото те не бяха заради самия баскетбол, а поради други обстоятелства и предизвикани от лоши постъпки на състезатели. Но за тях в края...


Основното нещо, което ми направи впечатление, е липсата на достатъчно развитие в състезателите от един считан доскоро за много талантлив набор. Всеобщото мнение преди 2-3 години бе, че набор 2000 може да има съдбата на момчетата от наборите 93 и 94, които постигаха добри резултати при подрастващите. 


И причините за това не бяха малко - достатъчно като бройка ръстови състезатели, в които личи потенциал, няколко стабилни играчи отвън и разбира се, болката - липса на гард. Въпреки това надеждите около тези момчета ги имаше, но само толкова. На финалите се видя, че в голяма част от играчите няма развитие, освен физическо, или ако има, то е минимално. 


Нивото на първенството не бе високо и това не се отрича от никого. За съжаление повечето клубове са решили първо да търсят резултати, а едва след това евентуално и развитие на играчи. Може би е логично предвид това, че парите, които получават, зависят именно от класиранията на финалните първенства и затова развитието на отделни състезатели остава на заден план. 


Много се “плаче” и се коментира как на българи не се дава шанс за сметка на чужденци, но примерът, който ще дам е показателен. В съвременния европейски и световен баскетбол няма отбор, който да пази 40 минути(!) зонова защита. Няма и как да има. А именно това видяхме в голяма част от отборите. По този начин няма как да развиеш един състезател и да го научиш да пази в защита. 


Съответно след това, когато той влезе евентуално в мъжки отбор, не е готов, тренира 1-2 години и се отказва. Това е един от примерите, поради които "нищо не идва отдолу". Зоновата защита е с цел постигане на резултат, тъй като до голяма степен в тази възраст децата нямат добър процент на стрелба, а и да имат, противникът едва ли ще се откаже. Тя може да се ползва за моментно объркване на съперника, но да се ползва по 40 минути е престъпление спрямо развитието на даден състезател.


За съжаление първенството ще се запомни и с инцидентите на двама от състезателите на шампиона БУБА баскетбол. Не може да не започнем с Йордан Атанасов, който напсува националния треньор Лъчезар Коцев още в първия ден, а след това похвално бе наказан от президента на клуба Борислав Хаджирусев. Той обаче не си взе поука, а направи простотия и при решен мач на финала, за която бе изгонен. 


Жалко е, тъй като момчето има физически данни и при добра работа може да се получи нещо от него. Но поведението му по време на мач е отвратително и не може да бъде толерирано - нито от съдии, нито от треньори. Другият случай е с Хасан Чауш, който удари с юмрук съперник и бе дисквалифициран. Той получи глоба от 200 лева, но в случая не са важни наказанията, а такива ситуации да изчезнат и изобщо да не се стига дотам да се налагат санкции.


Тук ще спомена още едно момче от БУБА – Марин Маринов. В него има много талант и не е случайно, че треньорите се опитват да го учат да играе плеймейкър, поради което засега прави доста грешки. Това е простимо, тъй като може да се поправи. Не е простимо обаче и неговото поведение. В двата мача, които гледах на БУБА, той постоянно отговаряше на своите треньори, а на финала го направи още по-очевидно. 


Момче, разбери, че думата на треньора е закон, без значение прав ли е или не. Особено по време на мач. На тренировка винаги може да се проведе дискусия, както и на самия двубой, но начинът на реакция не може да е такъв и се оставя лошо впечатление в неутралния зрител. А наистина при Маринов качествата са налице, остава само той да има желание за работа и да ги развие. 


Генерално можем да кажем, че трите най-добри отбора заеха първите три места. Похвали и за Черно море, тъй като за този отбор още преди години бе считано, че е направил най-добрата селекция за тази възраст и това най-накрая се потвърди. Да не забравяме, че част от нея са Атанасов и Маринов, които бяха в основата на титлата на БУБА. 


Академик (София) се срина точно в края, въпреки че преди зоните нямаше загуба. Общо взето класирането и след това се получи нормално, като може би единствено отборът на Шампион 2006 изненадващо разочарова, с оглед играта си през сезона. 


Остава да видим какъв ще е резултата от всичко това на предстоящото eвропейско първенство в дивизия В. Напомняме, че то е в София, което значи, че всеки ще може да види къде сме във второто ниво на Европа и върху какво трябва да се работи. Да пожелаем успех на треньорите и на момчетата и дано от този шампионат са извадени нужните поуки.


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари