Баскетболният Олимпия – стар тандем с нови амбиции

Баскетбол
Добави в Svejo
    24/03/2011 05:44
Баскетболният Олимпия – стар тандем с нови амбиции

Така определи проекта си неговият идеен и деен създател – признатата специалистка Емилия Варадинова. Отрочето й – БК Олимпия, се ражда през септември 2010 г., след канските й усилия да възроди някогашната си гордост – ДЮШ на ЦСКА. Нейните и на дългогодишния й спътник по нелекия път на професионалното поприще – Кирил Бозов.

 

Така определи проекта си неговият идеен и деен създател – признатата специалистка Емилия Варадинова. Отрочето й – БК Олимпия, се ражда през септември 2010 г., след канските й усилия да възроди някогашната си гордост – ДЮШ на ЦСКА. Нейните и на дългогодишния й спътник по нелекия път на професионалното поприще – Кирил Бозов.

 

„Изчакахме с голяма надежда да се възроди любимият ни клуб ЦСКА. Държавата нехае за това, а пък „червените” фенове не намериха достатъчно сили и най-вече средства да го сторят. Ние пък стигнахме до заключението, че не можем да престанем току-така да обичаме треньорската професия и затова решихме да направим нещо ново – споделя Варадинова. - На 1 септември стартирахме без деца, без пари, без база. Добре, че са приятелите, които ни подадоха ръка. Вече водим тренировки в три столични училища и с малко финансова подкрепа, която се надяваме от новия сезон да е факт, нещата ще потръгнат по-добре”, не скрива оптимизма си президенката, треньорката и домакинка на новия клуб.


Емилия Варадинова дава съвети на малчуганите на почивката на мача им с Овергаз при 10-годишните.

Вече в Олимпия тренират 50-60 деца – момчета 2-4 клас и момичета 5-6 клас. Клубът има и два отбора, с които участва в първенствата за подрастващи – момчета до 10 г. и момичета до 14 г.
„Най-сериозният проблем за нас бе този с материалната база. В момента нямаме свободен достъп до нормални зали с приемливи цени. Работата ни е концентрирана предимно в училищата, където за жалост салоните не отговорят на изискванията”, споделя още Варадинова.

Плюс в работата с малчуганите е, че засега те са предимно от две училища и лесно се събират за тренировки. При момичетата обаче селекцията е отворена, като за новия сезон специалистите ще се опитат да привлекат още деца от столичните квартали „Дружба”, „Младост”, „Изгрев” и „Слатина”.


Резултатите засега не са най-важните в амбициозния проект на специалистите.


„Към момента федерация не ни помага с абсолютно нищо. Разчитаме на наши приятели и на запалени по баскетбола родители”, признава още Варадинова. Таксата за участие в клуба е повече от символична – всяко дете плаща по 15 лв., а социално слабите тренират безплатно. „На фона на 50-те – 60-те лева, които някои клубове вземат, ние сме направо като благотворително дружество”, шегува се именитата специалистка.

Амбицията на стария тандем е за догодина да участва с поне 2 отбора момичета и 2-3 отбора при момчетата. „Деца има. Трябват ни малко пари и още малко подкрепа от други институции”, не крие Емилия Варадинова и допълва, че клубът ще търси работа по различни проекти на спортното и социалното министерства, за да си осигури някакво финансиране.Децата идват с огромно желание. Те направо са влюбени в баскетбола. По-трудно е за родителите на малките, тъй като мачовете са в събота и неделя и те трябва да отделят от личното си време, за да ги водят. Оранжевата топка обаче се явява магия за децата. На този етап ние работим за масовост и не връщаме никого. Но целта ни все пак е от тези деца да отделим онези с по-големи възможности и да структурираме перспективни отбори. Първата ни година беше прохождащата – като при малките деца тя е най-трудната и най-неустойчива. Да се надяваме, че оттук нататък ще крачим по-самоуверено”, остава оптимист Варадинова.

Тя благодари на колегите си Кирил Бозов и Миглена Димитрова, които помагат съвсем самарянски на клуба, но го правят с голяма любов и всеотдайност.„Въпреки че е много трудно в тези времена, аз също съм оптимист и вярвам, че ще успеем – подкрепя я и Бозов, брат на баскетболния национал Йордан Бозов. - Радостното е, че има деца, които искат да тренират. Нашата цел е да ги намерим и да ги вкараме в залите. За момента резултатите не са най-важното нещо за нас. Всичко ще си дойде с времето”, завършва философски Бозов.


Коментари
Betway