Създават роботизирана ръка със сухожилия и кожа

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 28/06/2016 09:48
Създават роботизирана ръка със сухожилия и кожа

Тази роботизирана ръка е създадена от екип специалисти под ръководството на Же Ху от Йейлския университет и Емануел Тодоров от Вашингтонския университет. По способности е много близо до истинска човешка ръка и може да хваща и по-дребни предмети. Но сега учените искат да стигнат по-далеч и да й сложат истински сухожилия и кожа.

 

За да направи ръката, екипът принтира на 3D принтер точни копия на отделните кости на човешка ръка. Съединява ги с помощта на полиетиленово влакно, наречено Spectra, което е едновременно здраво и гъвкаво. За да получи ръката реалистични очертания, са наложени изрязани с лазер гумени листове, но учените се надяват да я използват като рамка, по която да отгледат истинска човешка тъкан.

 

Ако заработи, първото и най-очевидно приложение на устройството ще е като протеза за хора, изгубили ръка. Но възможността за управление посредством сензорна ръкавица предполага и друго предназначение - инструмент за всеки, който трябва да извършва деликатни манипулации във враждебна среда. Като например астронавти или работници в атомни електроцентрали.

 

Прочетете цялата статия и вижте още новини от света на технологиите на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ - списанието за интересната наука!

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари