Димитър Райкин: Фехтовката учи на всичко, което ти трябва в живота

Фехтовка
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 06/07/2016 12:57
Димитър Райкин: Фехтовката учи на всичко, което ти трябва в живота

Димитър Райкин е едно от децата, които тази година заслужиха допълнително финансиране от букмейкъра „Еврофутбол”. Той е само на 14 години, но вече може да се похвали с доста медали от турнири за неговата възраст, включително и златни. Голямата му мечта обаче е да спечели титла от олимпиада и вярва, че може да го постигне, стига да го желае силно и да работи за това. Младежът тренира в един от водещите клубове в този спорт в страната - Свечников, при Ивайло Воденов. Това е същият треньор, който преди няколко месеца изведе друг свой състезател - Панчо Пасков, до олимпийска квота за Рио де Жанейро. Как обаче Митко се е запалил по фехтовката и как съвместява училището и спорта, младежът сподели специално пред Viasport.bg.

 

- От колко време тренираш и кой те запали по фехтовката?

- Започнах преди около 7 години, някъде в първи клас. Първо започнах занимания при баща ми, но след около 2-3 месеца се преместих при един от най-добрите треньори в България - Ивайло Воденов. Сега тренирам в клуб Свечников на националния стадион „Васил Левски”.

 

- Защо избра да се занимаваш с фехтовка? Кой те запали?

- Харесах спорта покрай баща ми Росен Райкин. Преди няколко години негови приятели го запалиха по фехтовката и той предаде тази страст и на мен. Така на 37-38 г. той стана директно треньор и аз започнах да тренирам при него.

 

- Какво ти харесва в този спорт и защо продължаваш да се занимаваш с него?

- Честно казано всичко ми харесва. И емоцията, и въобще всичко. Не мога да кажа точно какво ме привлича, но много ми харесва.

 

- Преди това тренирал ли си друго?

- В училище започнах футбол и се занимавах с него 1-2 години, но реших, че фехтовката е моят спорт.

 

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Каквото намеря. Излизам навън с приятели, играем и така.

 

- Как успяваш да съвместяваш тренировките с училището?

- Много трудно, но успявам все пак. Уча в 25 ОУ „Д-р Петър Берон” без някаква специалност или език. Тренировките ми заемат доста голяма част от времето след училище. Заниманията са всеки ден по 3-4 часа. Понякога почиваме в неделя, но не много често.

 

- По колко човека сте на състезание и колко трябва да победиш, за да стигнеш финал например?

- На състезание сме по около 140 момчета най-малко. Разделени сме първо в 14-15 групи по 7 човека. За да стигна финал пък трябва да спечеля около 15-16 двубоя. За щастие вече много пъти съм успявал да се кача на най-високото стъпало на почетната стълбичка и да чуя химна. Чувството е неописуемо.

 

- Какви са мечтите ти? До къде искаш да стигнеш във фехтовката?

- Искам златен медал от олимпиада. Вярвам, че мога да постигне всичко в него.

 

Митко (в средата) се радва на поредния си трофей в компанията на треньора си Ивайло Воденов (вляво)

 

- Какво би казал на децата? Защо трябва да отидат да тренират фехтовка?

- Този спорт учи на много неща - на уважение, обноски, въобще на всичко, което ти трябва в живота.

 

- В САЩ има един българин - един от най-добрите ни състезатели по модерен петобой Цанко Хантов, който има академия по фехтовка там. Ти контактувал ли си с него, за да ти помогне с нещо например?

- Аз лично не съм говорил с него, но той е приятел с треньора ми. Двамата поддържат връзка и дори миналото лято няколко деца от групата ходиха там за цялото лято на лагер. Казаха, че там се тренира по съвсем различен начин. Има по-голямо натоварване, повече конкуренция, много състезатели, но аз не се плаша от това. Миналата година не попаднах в тази групичка от 4-5 деца, но се надявам тази или другата година да заслужа мястото си там и да замина на подготовка в САЩ.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари