Кристи (Дряново) - от клуб без кортове до титла от държавно първенство

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 12/07/2016 15:20
Кристи (Дряново) - от клуб без кортове до титла от държавно първенство

На завършилото през миналата седмица държавно отборно първенство до 12 г. участваха рекорден брой тимове.

 

Въпреки голямата конкуренция, първото място при момичетата заслужи един клуб, който има кратка история, но вече се превръща във фактор в родния тенис. Това е ТК Кристи (Дряново). Неуморно за проекта се бори треньорът Ивайло Илиев и така един ден местната власт решава, че начинанието заслужава да бъде подкрепено.

 

Пламен Пенчев, който е в Общинския съвет в Дряново и е баща на един от най-успешните състезатели в клуба - Димитър Пенчев, разказва за началото.

 

„Всичко започна през 2009-2010 г. Аз бях в общинска администрация. Едно момче дойде и регистрира тенис клуб. Реално тогава в Дряново нямаше тенис корт. Започна се в един физкултурен салон на едно училище, с размери по-малки от оранжев корт.

 

Събраха се няколко дечица. Човекът беше много ентусиазиран да развива тенис в Дряново. От общинската администрация решихме да помогнем на треньора и да направим някакви кортове. Имаше едно място на стадиона, в края на терена, което се беше превърнало в гора.

 

Аз като инженер имам представа от тези неща и видях, че може два корта да се направят. Тръгнахме да ги строим с дарения от фирми, с някой лев от общината и за около три-четири месеца от гора станаха два корта, които си действат и в момента. Като има вече база и треньор, който е много амбициран да работи за развитието на спорта, нещата потръгнаха. Имаше две-три момченца, които тогава бяха на по 13-14 години, тръгнаха по състезания, взеха няколко медала.

 

Децата се запалват по този начин. Виждат от батковците, че носят купи, доволни са. Събраха се повече дечица. През това време моят син стана на седем години и реших и той да започне да играе тенис. В началото бе в салона, а след това и на корта. Има ли организация и желание, нещата се получават.

 

Имаме амбициран треньор, който работи денонощно с децата. Има родители, които също са амбицирани да постигнат нещо и деца с голямо желание да спортуват. Но наистина без база няма как да се получи. Общината е застанала зад всички спортни клубове и дава безвъзмездно базите. Имаме дори машина за хвърляне на топки. Нашите състезатели в тениса не заплащат пари за корт, а само таксата за треньор.

 

Членът на управителния съвет на БФТ Марияна Печеян помага на клуба, осигурявайки средства за някакви пособия”, споделя Пенчев, чийто син игра полуфинал на държавното лично първенство до 12 г. “Девин къп” и тренира пет-шест пъти в седмицата.

 

Ивайло Илиев бе избран за най-проспериращ треньор за изминалата 2015 г. Той работи с 35 деца, като е създал стройна организация в Кристи (Дряново).

 

„Успехи се постигат с голяма амбиция, сърце и борба. Борба до край. Дори и да не стане, на другия ден пак се опитваш. Примерно отивам при кмета, но не получавам положителен отговор. Не стават нещата, няма пари, няма откъде да се направят кортовете. Аз обаче продължавам всеки ден да се боря, докато той накрая успя да проумее, че с минимални средства, можем да направим два корта.


Общината всяка година отпуска субсидия на клубовете и ни помага много. Отпуска пари за регионален турнир и за всяко едно дете, което се запише, има награда. Марияна Печеян също помага, както и родителите. БФТ също помага.

 

Програмата „Тенисът - спорт за всички” е много хубава. Помогнаха ни с много съоръжения, с тенис мрежа, с детски ракети, топки. Помагат и на децата, които нямат достатъчно средства, за да тренират. Дряново е малък град, има само едно училище от първи до 12-и клас и една гимназия. Имаме и тенис училище, и изразени състезатели.

 

Опитвам се да направя така, че тенисът да е спорт номер 1 в Дряново. Имаме деца и от други градове, които са картотекирани в нашия клуб. Имам кондиционен треньор и психолог, който състезателите посещават един път в седмицата”, казва Илиев.

 

Наставникът сподели още, че Общината е кандидатствала по една програма за реконструкция на целия стадион и тогава е бил изграден и корт с твърда настилка.


Бащата Пламен Пенчев записва сина си Димитър в клуба по тенис в Дряново на 7 години.

 

„Ползваме пистата за обща физическа подготовка. Искам да има много деца, които да са добри и да се състезават, да направя едно тенис общество, за да можем да задържим децата в спорта. В другите отбори първата ракета е много по-добра от останалите и няма как да ѝ е интересно да играе с тях на тренировка, докато моите състезателки са горе-долу на едно ниво. Искам да ги съхраня в това общество и да се дърпат напред, а покрай тях да идват и други деца от целия регион.

 

За мен е много важно времето между двете точки. Състезателите трябва да го използват положително. Сбъркал си – добре, недей да реагираш, да удряш ракетата... Използвай го да се концентрираш за следващата точка. Аз не съм привърженик на схемата да ги взимам „на готово”. Държа много на дисциплината, при мен състезателите са като войници. Знаят кое, в колко часа и как се прави.

 

Шест дни в седмицата тренират, а в неделя почиваме. Имат свобода. Не сме ограничени във времето, като в големите градове - 55 минути на корта и „довиждане”. Можем повече време да работим. Искам да сме по-обединени в тениса, а не всеки да дърпа към себе си. За да станат нещата, трябва да има точни и ясни правила, без компромиси", убеден е Илиев.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари