Антъни Иванов: Още чакам писмо от ФИНА за Рио

Плуване
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 27/07/2016 11:11
Антъни Иванов: Още чакам писмо от ФИНА за Рио

Антъни Иванов е един от най-талантливите млади плувци у нас. Едва на 16 години, момчето от Велико Търново вече притежава всички национални рекорди за мъже в бътерфлая на олимпийския 50-метров басейн. Последното постижение, което юношата изпрати в историята, бе в спринтовата дисциплина 50 м бътерфлай, където преди 3 седмици финишира за 24.53 сек. Антъни направи впечатление дори на имена в световното плуване като Ласло Чех и Виктор Бромер по време на европейското първенство за мъже и жени в Лондон през май. Там талантът бе на косъм от това да влезе във финала на 200 м бътерфлай, но остана първа резерва и завърши 9-и в дисциплината. Ученикът от Американския колеж в родния си град сега тръпне в очакване на последното решение на Международната федерация по плуване (ФИНА) за това, дали ще го допуснат до участие на олимпиадата в Рио де Жанейро. Иванов има покрити нормативи „Б” на 100 м и 200 м бътерфлай и продължава да се подготвя упорито на лагер в Кранево в очакване на заветното писмо. Какво обаче му казаха Ласло Чех и Виктор Бромер в Лондон и какви са неговите прогнози за олимпийския турнир в Бразилия и участието на идола му Майкъл Фелпс, Антъни сподели специално за Viasport.bg.

  

- Преди около 3 седмици завърши европейското първенство в Унгария, което за теб беше изключително успешно. Доволен ли си от представянето си?

- Да, доволен съм от постиженията си, но съм по-доволен от това, че те дойдоха на такова първенство, а не на някой турнир, който е без никакво значение.

 

- Има ли нещо, за което съжаляваш след това европейско?

- Съжалявам, че не чух химна, но важното е, че времената ми се подобряват.

 

- Изненадаха ли те с нещо съперниците ти?

- Само момчето, което стана 1-ви на 200 м бътерфлай беше неочакван поради подобряването на собственото си постижение с 3 секунди, което е адски много. Всички други плуваха според очакванията ми.

 

- Кой от всичките постигнати рекорди в Унгария ти е най-скъп и защо?

- Най-скъп ми е рекорда на 50 м бътерфлай след който вече държа всички рекорди при мъжете в бътерфлая преди да навърша 17 г., което беше една от целите ми на това първенство.

 

- Имахте ли масажист и доктор, които да се погрижат да сте максимално възстановени за стартовете? Ако не – това до колко ти попречи за по-добри резултати?

- Не сме имали, нито масажист, нито доктор. Не бих казал обаче, че това ми е попречило, но няма да е лошо да има поне масажист на такива състезания, защото все пак направих 11 старта в рамките на 5 дена от които 3 бяха на 200 м бътерфлай.

 

- Как реагираха твоите съперници на успехите ти в Унгария? Вече имат ли по-голям респект от теб?

- Намерих нови приятели, но се състезавах и с много стари, с които се познаваме още от мултинейшъна 2014 година в Кипър. Повечето хора бяха познати лица, които се радвам да виждам по такива първенства.

 

- През май ти участва и на европейското първенство за мъже и жени в Лондон и също направи страхотни резултати, като дори за малко изпусна финал на 200 м бътерфлай. Там какво ти казаха съперниците ти?

- Съперниците ме приеха доста добре! Запознах се с много големи плувци, с които поговорих. Със сигурност вече съм познато лице за тях и има повече респект. Успях да разменя няколко думи с Виктор Бромер и Ласло Чех, запознах се и с Грегорио Палтриниери. Те ми пожелаха успех и късмет преди стартовете, нищо конкретно. Просто уважение.

 

Антъни вече е приготвил банския за Рио, остава само да получи покана и да хване самолета.

 

- Имаш ли идол в плуването и на кой от тези тримата, с които се запозна в Лондон, симпатизираш?

- Моят идол е Майкъл Фелпс. Иначе харесвам и Ласло, защото цял живот е в сянката на Фелпс и Райън Лохте, но не се отказа и продължава да се бори. Ще видим как ще стоят нещата на олимпиадата в Рио де Жанейро. Според мен Майкъл ще спечели още минимум 5 златни медала. В две щафети със сигурност – на 4х200 м и 4х100 смесена. Според мен ще направи и световен рекорд като за последно. Гледах плуванията му на американските квалификации за определяне на отбора за Рио. Той не е давал такива времена в пресявки от 2008 година.

 

- Във Фейсбук пишеш, че се надяваш да отидеш на олимпиада, но за сега като чели това изглежда невъзможно. Знаеш ли кой е взеле решението за участника с норматив „Б” и кога?

- Решението е окончателно. Не знам кой го е взел и не искам да коментирам темата.

 

- Ти си на лагер в Кранево, въпреки че на практика този сезон май приключи за теб. За къде се готвиш?

- Поддържам форма заради олимпийските игри. Защото все още чакам официалното решение от Международната федерация (ФИНА).

 

- Все още си ученик. Къде учиш и как успяваш да съвместиш спорта и училището? Имаш ли любим предмет?

- Ученик съм в Американския Колеж във Велико Търново. Сутрин съм на училище и след това двете ми тренировки са доста близко. Когато съм по лагери и състезания ми е доста трудно, защото ми липсват приятелите в Търново и въобще града. Колкото до предметите в училище – нямам такъв, но най-интересна ми е математиката.

 

- Как те посрещат съучениците ти след състезания, когато си постигнал значителни успехи?

- Всеки, с който съм говорил след това, ме поздравява и се радва за постиженията ми, което е страхотно.  

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway