Тайсъна: Ако ме нападнат в Рио, ще се защитавам

Бокс
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 30/07/2016 13:26
Тайсъна: Ако ме нападнат в Рио, ще се защитавам

Боксьорът Даниел Асенов е вторият най-млад състезател в олимпийската ни делегация от 51 спортисти за Рио де Жанейро. Тайсъна, както е прякорът му в залата, е роден на 17 май 1997 г. в ямболското село Кукорево, но въпреки че още не е навършил 20 години, вече е основна фигура в националния отбор за мъже. Миналата година Даниел извоюва европейска титла от шампионата в Самоков, а преди малко повече от месец се пробори за олимпийска квота на квалификацията в Баку и ще участва в боксовия турнир в Рио в категория до 52 кг. Тримата ни представители в този спорт и техните треньори летят утре за Бразилия, но малко преди това Асенов говори пред Viasport.bg за очакванията си за игрите, за тежките моменти в подготовката и за бъдещите си планове.

 

- С какви очаквания тръгваш за Рио?

- Надяавам се на медал. Това е минимумът. Дано да съм здрав и всичко ще е наред.

 

- Какво беше най-тежкото през последния месец, след като взе квота за олимпиадата?

- Имах да свалям 10 килограма, а освен тях се натрупа доста умора след тежките тренировки. Ние не сме спирали да се готвим от началото на годината. Но искам да благодаря на двамата ми треньори Хоел Арате и Палми Ранчев за всичко. Аз промених изцяло тениката си, стила си, вече съм нов боксьор и всичко е благодарение на тях. Така че се надявам да продължат да ми помагат и да покажа добра игра, с която да стигна до медалите.

 

- Как успя да натрупаш допълнителни 10 килограма за 1 месец?

- Мога да кажа, че пораснах, а от тренировките качих и доста мускулна маса. Сега не си личи, защото не съм се стегнал, но иначе... (смее се). Общо взето – заякнах и за това така се получи, но вече се справих с тях и сега всичко е в норма.

 

- Притесняват ли те информациите от Бразилия за комарите, носители на вируса Зика, за нападенията с цел грабеж над хората, опасността от тероризъм и т.н.?

- Освен тероризма нищо друго не ме притеснява и не може да ме уплаши. Надявам се обаче всичко там да е наред и нещата да протекат гладко.

 

Последни тренировки за изпипване на техниката преди отбора да отпътува за Рио.

 

- Би ли се защитавал ако се опитат да те оберат?

- Много зависи от обстоятелствата и ситуацията, в която ще попадна. Бих се защитил обаче.

 

- Притесняват ли те нововъведенията, който ще са в сила за олимпийския турнир – кантара и новите бинтове?

- Нищо не ме притеснява. Само да имам късмет и всичко ще е наред, защото наистина сме подготвени перфектно. За бинтовете – от няколко дни вече треньорите ни навиват новите бинтове по новия начин и тренираме с тях, така че има време да свикна.

 

- Отиваш на олимпиада за пръв път. Какво очакваш да видиш там, да преживееш по време на игрите?

- Нямам никакви очаквания. Отивам да си взема медала и всичко останало е на заден план.

 

- Питал ли си някой какво се случва на олимпиада?

- Да, говорил съм с Тервел, с Александър Александров, с Детелин. Те всичките са били на олимпиада и са ми разказвали. Освен това когато бяхме в Баку се запознах с щангиста Валентин Христов и излизахме заедно последната вечер. Тогава той ми обясни, че ако наистина искам медал, трябва да спра с всякакви други работи, защото аз още съм дете и понякога се увличам по забавления и т.н. А трябва да се съсредоточа само в олимпиадата.

 

- Преди игрите направихте няколко лагера – в Куба, Англия, Италия и т.н. Къде беше най-интересно за теб?

- В Куба беше много интересно, защото аз никога не съм бил там. Направихме един доста добър спарингов лагер, но като цяло и в Англия, и в Италия тренирахме здраво. В Куба обаче ме впечатлиха хората. Те са малко по-особени в сравнение с нашите. В България хората са някакси много агресивни, а там всичко е спокойно, въпреки че не са толкова заможни. Всички обаче се радват на това, което имат. Иначе не сме имали време да се разхождаме много, така че не мога да кажа за други неща, но самата държава е по-добра и готина.

 

Като всеки младеж на неговата възраст Тайсъна обича да се забавлява и да разпуска с приятели, но сега е загърбил всичко това заради олимпиадата.

 

- Тази година е доста тежка за теб и доста отговорна. Как, в тази обстановка, успяваш да се справиш с училището?

- Ох, много съжалявам, че не можах да се явя на матурите. Сега ще трябва да се явявам на поправителен веднага след олимпиадата. На 29 август ми е първия изпит и се надявам да ги взема и да мога да запиша университет, защото това също е много важно.

 

- Къде искаш да продължиш да учиш?

- Иска ми се да вляза в Пловдивския университет със спортна специалност „Учител по физкултура” или „Треньор”. Общо взето това, с което се занимавам. Но зависи от ситуацията.

 

- Няма ли да ти е по-удобно да си в Националната спортна академия в София? Все пак тук се води подготовката на националите, лагерите...

- Честно казано София е готин град, но не ми се седи и не ми се живее вече тук. Искам в някой по-малък град, по-спокоен. В Пловдив съм бил като малък и много ми харесва като структура, хората ми харесват и за това избрах там да продължа.     

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари