Ангел Кодинов: Никога не бих изоставил треньора си сред бандити

Кану-каяк
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 01/08/2016 17:40
Ангел Кодинов: Никога не бих изоставил треньора си сред бандити

Ангел Кодинов е най-младият член на българслката олимпийска делегация. 18-годишният пловдивчанин си извоюва квота в кануто за игрите преди малко повече от месец, а в последните 20 дни направи и още две изключително тежки състезания – европейското първенство за юноши, девойки и младежи до 23 г. в Пловдив и световното първенство за същата възраст в Минск (Беларус). В тях той записа 5-ти места в коронната си дисциплина 1000 м едноместно кану и дори остана малко разочарован от резултатите си, особено на шампионата на планетата, от който се завърна преди часове. Треньорът му Владимир Горанов обаче е убеден, че най-късно след 2 години Ангел ще изглежда по съвсем различен начи и ще е натрупал така необходимите му опит и увереност, за да побеждава наред.


Наставникът сподели за Viasport.bg, че не е имал колебания кануист или каякар ще бъде възпитаникът му още при първото му появяване на канала. Майката на Кодинов – Ани, обаче е бивша каякарка, докато баща му – Николай пък е кануист. Ангел разкри някои доста любопитни подробности за това как е избрал дисциплината си. „Когато влязох в хамбара не знаех още към кой стил ще се насоча, но ми казаха да си избера лодка. Аз си харесах една и я грабнах. Оказа се кану”, обясни младежът. Родителите му обясниха, че са били в шок, когато той е отишъл при тях и е заявил, че ще става кануист.


Четири години преди това двамата регистрират клуб „Чипилски”, в който сега се състезава синът им, но не са имали амбиции да правят Ангел техен спортист. Ани Кодинова всъщност е председател на клуба, но като майка обяснява, че няма болни амбиции за детето си. „Нямаме за цел той да е олимпийски шампион например. Нека времето да покаже и каквото човек е изработил, нека да си го получи. Въпреки това е важно целите на един спортист да са големи. Не може да постигне нещо велико, ако целите му са малки. Ние възпитаваме сина си да е точен, последователен и изпълнителен, да е пример за подражание. Това са нашите съвети към него”, допълни тя.


Специално за Viasport.bg пък младежът обясни какво преживяване очаква да е Рио де Жанейро за него, как би реагирал в случай на нападение там с цел грабеж и как смята да се пази от комарите, носители на вируса „Зика”. Колкото до целите му на игрите още преди няколко седмици Кодинов бе категоричен, че се надява на финал „А” на 1000 м едноместно кану. За другата си дисциплина – спринта на 200 м няма никакви очаквания и тя ще е по-скоро за трупане на опит.


Родителите на Ангел са винаги зад гърба му


-  Да започнем първо от представянето на световното в Минск. Като чели не си много доволен?

- Да, има нещо такова. Въпреки че това състезание ми беше дебют при по-големите (до 23 години), аз наистина вярвах, че ще мога да повторя успеха си от миналата година при 18-годишните и да взема поне бронзов медал от шампионата. Бях наистина готов за това, смятам че си свърших работата, както трябва, но условията не бяха на моя страна и не се получи. Вятърът в деня на финала беше от неудобната ми страна и ми попречи да покажа пълните си възможности. Имаше умора в последните метри на 1000 м заради вятъра, защото бях принуден да използвам голяма част от силите си, за да водя финалната гонка. Иначе, ако бях останал по-назад, въобще нямаше да се получи дори и този резултат.

 

- По време на състезание чуваш ли треньора ти, когато ти дава насоки, карайки колело отстрани на канала?

- Чува се само в първите 250 метра. След това изпадаш в едно много странно състояние, като накрая не чуваш дори публиката. Все едно си в пълна тишина. Устремен си само към финала и си концентриран в гребането, изключваш всичко странично. Направо все едно попадаш в космоса.

 

- Олимпиадата наближава. Какво е настроението ти?

- Смятам, че в рио де Жанейро всичко ще си бъде на мястото. Не очаквам да има изненади и се надявам всичко да се случи така, както сме го планирали.

 

-  Ще си носиш ли някакъв талисман с теб в Рио и как смяташ да се пазиш от вируса „Зика”?

- До скоро нямах талисман, но преди известно време от „Еврофутбол”, които доста ми помагат финансово чрез програмата „Спортни таланти”, ми подариха икона на Свети Георги победоносец. Смятам да я взема с мен в Рио. Сега седи над леглото ми в къщи. Колкото до „Зика” вече съм се заредил с различни репеленти. Също така сме купили едни специални гривни, които са против комари.

 

- В Рио ще има няколко български спортисти, които се състезават за други държави. Ти имаш ли такива предложения и би ли приел ако имаше?

- Не, нямам предложения да се състезавам за други държави, а и смятам, че не бих го направил.

 

- Как един дебютант си представя олимпиада? Какво очакваш да ти се случи там?

- Очаквам една голяма и силна емоция. Смятам, че ще се забавлявам много, защото все пак това ми е дебют, а и ново място, на което не съм ходил. Дори и да не се получат планираните резултати сега, смятам че имам време и след 4 години ще направя нов опит. Казвали са ми обаче, че на олимпиада няма изявен фаворит. Че там всички са с равни възможности, защото това е форум, който се случва на 4 години и състезателите се подготвят по най-добрия начин. Аз вярвам, че това е така и нищо не се знае до финала.

 

- Има ли някой състезател от друг спорт, с който искаш да се запознаеш на олимпиадата?

- Аз по принцип съм малко срамежлив, така че надали ще търся такива запознанства. В момента дори не се сещам за спортист, с който искам  да се запозная. Но ако ми се отдаде възможност и срещна някой, който знам, че е звезда, бих направил първата крачка.

 

Младежът преследва неуморно олимпийската си мечта и не спира с тренировките дори през зимата

 

- Чу ли вече колко ужасни са условията в олимпийското село, какви проблеми има там и това би ли те притеснило и би ли повлияло на представянето ти на канала?

- Не съм имал време да влизам в интернет и не съм запознат с проблемите. Не смятам обаче, че нещо такова би ми повлияло на представянето. Може би ако се случи нещо пряко към мен – тогава може да се отрази, но иначе – не.

 

- В последните месеци се заговори за доста нападения над спортисти в Рио с цел грабеж. Ти как би реагирал в такава ситуация?

- Честно казано нямам представа какво ще направя. Бягството е вариант, но зависи от ситуацията. Ако съм с треньора си няма да го направя. Никога не бих го изоставил.

 

- Твоите очаквания за игрите са по-големи за 1000 м, но какви са целите ти за спринта на 200 м?

- Радвам се, че ще греба и на нея. Все пак за последна олимпиада тази дисциплина е в програмата. Ще я използвам и за да натрупам опит и може би за престиж.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари