Вярвайте им

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 05/08/2016 07:20
Вярвайте им

Националният отбор по баскетбол за юноши (U18), към който тази година очакванията за добро класиране бяха най-големи, не успя да изпълни целта си. Първо да се класира в осмицата на шампионата в Македония, а след това да се бори и за влизане в дивизия А.

„Трикольорите” ни имаха реален шанс да продължат напред и затова говори фактът, че дори можеха да спечелят своята група, но... както винаги, малко не ни достигна. Израз, който често използваме за представянето на националните ни отбори, за да се утешим някак, но в който се крие ключа към всичко, за което трябва да помислим и работим. Този път няма съмнение, че е така, защото отборът има наистина голям потенциал.

И ако не вярвате, гледайте как играе тимът и колко наши играчи са в челните места по различните показатели. Кой е най-добрият реализатор на европейското в Скопие и колко подредено играе отборът ни в нападение. Потенциал има във всеки един играч. Седмина състезатели са във възрастта на шампионата - 1998 г., а 5-има по-малки от 1999 г., Лъчезар Димитров, Ивайло Тонев, Владиян Аврамов, Кръстан Кръстанов и Иван Алипиев. Двама от тях - в стартовата петица.

Именно те догодина ще бъдат гръбнакът на юношеския национален отбор и трябва да поемат основна роля. Останалите ще преминат в младежкия тим. Но, за да е наистина така, вече всички трябва да играят в мъжки състави през сезона. Сега това прави единствено Йордан Минчев в Левски, който е истински лидер на националния отбор и неговото присъствие в баскетбола ни е наистина светъл лъч.

 

Просто няма отбор, който да не говори за него в момента в Скопие. Мартин Коцев, който има 4 мача този сезон в НБЛ, прави страхотно европейско в Скопие и несъмнено трябва да получи по-голям шанс през новия сезон, както и Стилиян Иванов в Ямбол.

 

"А" група също може да помогне на някои, където играят - Красимир Димитров, Николай Титков от по-големите, а Робърт Георгиев ще има шанс с отбора на ЦСКА, който ще дебютира там тази година.

Сега наистина боли много и сякаш всичко за отбора изгуби смисъл. Боли ги и момчетата, треньорският щаб и всички, на които малко или много ни пука за националния отбор.

По-важното обаче не е, че онзи ден паднаха „драматично” с една точка от Унгария, която ни лиши от класиране в първата осмица. Че им вкараха тройка с табло в последните секунди, когато имаха аванс, че не свириха фаул на Йордан Минчев, който можеше да прати мача в продължение. И че миналата година (кадети U16) паднаха пак драматично с тройка в последната секунда от Полша.

Вероятно не са малки причините за отпадането на отбора, както преди, така и сега, но те могат да бъдат коригирани и всеки може да си направи сам изводите за себе си, ако се видят навреме. Ако се направят изводите и корекциите. Къде сбъркаха играчите, къде сбъркаха националните треньори, къде сбърка федерацията, клубовете...

 

Със сигурност всеки е дал много, за да помогне за представянето на този отбор, а ако не, то да помисли защо не го е направил. Трябва да се работи много, да се говори, трябва да се обсъждат проблемите, причини и да се помага, а не само да се критикува. Със сигурност най-лесно е да се оправдаваме и често го правим, когато загубим, но някои факти са неизбежни.

 

В първата осмица в Скопие се класира отбор като Украйна, който България победи два пъти в контролни срещи, но бе в по-лесна група и това помогна. Чехия, която едва победи Исландия след продължение и Полша, на която водихме цял мач и изпуснахме в края. Все малки подробности, които ни лишиха от така желаното класиране, но които се натрупват и от които трябва да се учим, за да не ги повтаряме и догодина.

Важното сега е да гледаме напред и какво ще стане от тези играчи. Като какви състезатели ще израснат, с какво ще напреднат в индивидуалната си игра през следващия сезон, къде ще играят, как ще тренират, с какво желание, с какви амбиции, по колко време ще играят на мач и т.н. Това е смисълът.

 

Да ги следим и да им помагаме да се развиват. И когато вървим с малки стъпки напред, тогава резултатите ще дойдат сами. Тогава ще имаме повече тактическа зрялост, повече характер и ще се върнем и в дивизия А на европейските първенства при подрастващи, където ни няма вече от две години.

На вас, момчета, борете се за това, което искате да постигнете, вие можете!

 

Владислава Николова, пратеник на BGbasket.com в Скопие (Македония)


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари