Българин спечели световното по Microsoft Word

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 12/08/2016 19:39
Българин спечели световното по Microsoft Word

Български ученик спечели първо място на състезанието Microsoft Office World Wide Championship 2016 в Орландо, САЩ, съобщиха от СУ "Климент Охридски".

 

Дванайсетокласникът Георги Бошев се е съревновавал с над 400 000 младежи от 130 държави, взели участие в ежегодното състезание на "Майкрософт" за работа с офисния пакет - програмите Word, Excel и PowerPoint. Златният му медал е в дисциплината MS Word 2010. Печели и стипендия на стойност 5000 долара.

 

Състезанието представлява изпит по експертна работа с всички възможни функции на офисния пакет. Макар повечето от нас да ползват Microsoft Word само за да напишем нещо, да му променим шрифта и да добавим някоя картинка, програмата всъщност е способна на много повече.

 

Събитието се организира от Certiport, които сертифицират хора по цял свят за работа с MS Office.

 

Бошев се подготвял цяло лято за финала в Орландо, като вече има сертификатите Microsoft Office 2010 Specialist Master и Microsoft Word 2013 Expert.

 

"Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво. Ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината. Участвам във всички възможни мероприятия, организирани от училището, свързани с технологиите“, обяснява той.

 

Общо петима ученици от България участваха тази година в състезанието по проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft. Проектът работи от 4 години, като е насочен към 20 000 ученици в средните училища, сред които деца от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма.

 

Microsoft YouthSpark e глобална инициатива на "Майкрософт", която цели да осигури достъп на всички младежи до изучаване на компютърни науки и по този начин им помага да постигнат повече за себе си, семействата и общността си. Програмата дава възможности за развитие на повече от 300 млн. млади хора по света.


Източник: Клуб Z

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Още по темата