Спортна академия Биоком Ставен - люпилня на джудо таланти

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 19/08/2016 08:25
Спортна академия Биоком Ставен - люпилня на джудо таланти

Спортна академия Биоком Ставен функционира от 2007 г., като в последните 5 години е водеща в България в джудо и самбо и печели множество призови места в Европа.

 

Нейни състезатели са носители на медали от европейски и световни шампионати, както и от младежката олимпиада в Нанджинг през 2014 г. От две години академията развива и борба, като има вече на сметката си 2 отличия от световно първенство.


В Биоком Ставен тренират 140 деца, които се готвят при четирима основни треньори и двама външни, които идват като консултанти от чужбина. В академията работи и специалист от Израел - Дейвит Мишел. Треньор по физическа подготовка пък е триатлонецът и победител от „Айрън мен“ Красимир Кръстев.


Близо 90 % от спортуващите в СА Биоком Ставен са ученици на сливенското спортно училище „Димитър Рохов“. Гордост на академията е, че успява да насочи най-добрите си състезатели след завършване на средното си образование  да продължат да се развиват в спорта на високо ниво.

 

Само през миналата година 4-има абитуриенти от „Димитър Рохов“ и възпитаници на Биоком Ставен заминаха да учат и да тренират в Дания, Норвегия и Белгия, а тази година вече и в Русия. Идеята на академията е след завършване на висше образование тези добри спортисти да предадат опита си на следващите поколения в джудо и самбо спортовете в сливенската школа.

 

Иван Стефанова вече носи медалите на академията и от световни по борба.

Рожба на СА Ставен е и Бетина Темелкова, която за жалост на България вече ще се състезава под флага на Израел. Олимпийската вицешампионка от младежките игри в Нанджинг обяви в началото на юни, че не се отказва от България, а от управлението на федерацията по джудо.

 

Конфликтът тлее отдавна, но ескалира, след като на Темелкова и на други национали не е позволено да пътуват за големите състезания с личните си наставници.


Младата Темелкова, която тази година не е участвала в състезания, вече има работна виза и предстои в близките седмици въпросът с прехвърлянето на състезателните й права да бъде уреден напълно.


Друга надежда на академията Божидар Темелков - световен шампион по самбо от 2014 г., пък бе това лято спаринг на двамата ни олимпийци в Рио – Ивайло Иванов и Янислав Герчев. Илинка Стоянова - световна шампионка по самбо от 2014 г., и Леман Гичмен се готвят за световното юношеско първенство по самбо в Румъния, а по-късно и за световното за мъже и жени, което ще се проведе в България.


Така възпитаниците на СА Биоком Ставен имат само 15-ина дни истинска почивка през лятото, а през август се събират отново за старт на подготовката.


Издръжката на академията се осъществява от спонсора й, от средствата, отпуснати от спортното министерство за медалите и постиженията на нейните възпитаници, както и от финансовата помощ на Община Сливен. Децата, които се подготвят в академията не заплащат такси, а се ползват с безплатна екипировка и всички останали условия за подготовка.

 


Президентът на академията Лъчезар Темелков (вдясно) се старае да осигурява всичко необходимо на възпитаниците си.

„Може би сме от малкото клубове, които не събират такси и така ни се усложняват още повече финансово нещата. Напротив – ние помагаме финансово, когато се наложи за лечение или операцията от травма на някое дете. Но така сме го решили, това е нашата мисия“, коментира президентът на СА Биоком Ставен Лъчезар Темелков.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway