Касабов: Нищо не можем да предложим на децата, за да останат в залата

Борба
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 21/09/2016 12:27
Касабов: Нищо не можем да предложим на децата, за да останат в залата

Европейският шампион в свободния стил в борбата за юноши от 1999 г. Петър Касабов (на снимката вдясно) гради доста по-успешна кариера като треньор. Роденият в Петрич бивш национал е личният наставник на бронзовата олимпийска медалистка от Рио де Жанейро Елица Янкова. Под негово ръководство тренират още няколко националки, около които се гради женският тим в последните години - Миглена Селишка, Мими Христова и др. Само преди около 3 седмици Селишка стана единствената ни медалистка от световното първенство за юноши и девойки в Макон (Франция), след като спечели бронз. Въпреки че напоследък е все по-трудно да се задържат децата в спорта, Касабов заяви пред Viasport.bg, че не се оплаква от липса на кадри. Той в момента е треньор в спортното училище на Левски, където в групата му има около 15 момичета в различните възрасти от 6-и клас до вече завършили ученички, състезаващи се при жените. Медалите, които носи на клуба си отборът му обаче, осигуряват на наставника приза Треньор на годината за 2013 г. Не по-малко важна е и работата му с националния отбор, където според Касабов двамата със Серафим Бързаков са много добър тандем и вече берат плодовете на дългогодишния си упорит труд. Какво обаче е положението при по-малките момиченца, които след време ще трябва да наследят Елица, Миглена и Мими и защо в последните години борбата има все по-малко успехи на големи състезания? Треньорът е по-скоро оптимист за бъдещето, въпреки че признава, че днешните деца трудно се задържат в залата и трябва непрекъснато да бъдат убеждавани, за да не се увлекат по доста по-лесния начин на живот без тежки тренировки, режими и ограничения.  

 

- В последните години като чели се забелязва едно отстъпление в борбата в България, което започва още отдолу, от малките...

- Трудно е да задържим децата в залите. Не знам и аз защо се получава така, но може би самата база донякъде е проблема. Нищо не можем да им предложим на тези деца. Имаме късмет, че все пак остават по 5-6 момичета за национален отбор.

 

- Преди какво мотивираше вашето поколение да се борите и сега какво наблюдаваш при подрастващите?

- Преди мен ме мотивираше любовта към борбата. Да гледам големите батковци, които тогава печелеха медали. Няма да забравя олимпиадата в Барселона’92, когато се възхищавах на Рахмат Сукра, Кирил Барбутов, разбира се бат’ Вальо Йорданов. Гледах ги с широко отворени очи и от там се запалих. Сега на младите мотивацията им да започнат да се занимават с борба сигурно е същата – виждат по телевизията кака Станка Златева, Тайбе Юсейн, Елица Янкова и така се зарибяват. Разбира се и родителите са много важен фактор. Няма ли ги във веригата да помагат на треньора, да пращат децата на борба, няма как да се получат нещата.

 

- Ходите ли по училищата да търсите нови таланти?

- Аз лично не, но има треньори, които го правят. Аз нямам това време. Просто много са ми децата в отбора. Занимавам се с националния отбор, ходя и в спортното училище на Левски и няма как.

 

Касабов вече бере плодовете от работата си като треньор на момичета в борбата и гледайки своите състезателки, сред които е бронзовата медалистка от Рио Елица Янкова, е оптимист за бъдещето на този спорт у нас.

 

- Колко момичета имаш в клуба?

- Тренирам 15 състезателки от най-малката възраст 12-13 години до жени. Имам деца от 6-и клас нагоре.

 

- Как върви подготовката на по-малките момичета например? В последните състезания при девойките и кадетките нещата не се получават много?

- Трудно е, но аз по принцип не мога да се оплача. Отначало момичетата в групата ми бяха малко - 3-4 девойки (Мими Христова, Миглена Селишка, Елица Янкова и др.), но пък имах повече време да им обръщам внимание. Докато сега са повече и нямам такава възможност. Но пък те ми помагат много. Съвестни деца са. Макар че всичките са с чепат характер. Но за да се забиеш в нашия спорт, трябва да си такъв, да си инат, да си с твърд характер.

 

- Какви момичета се хващат с борбата?

- Някои хора се залъгват, че това са груби момичета, но не е така. Много са си нежни даже момичетата. Не е задължително да са мъжкарани, да са яки. Дори доста често им говоря, че те са преди всичко момичета и трябва да изглеждат такива и да се обличат като такива.   

  

- Как успяваш да опазиш младите си състезателки от живота извън залата?

- Трябват много приказки. Постоянно разговарям с тях, обяснявам какво могат да загубят ако не спазват режим, ако няма дисциплина. Човек, който иска да постигне добри резултати обаче успява да се справи с всичко.

 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway