Семейство Пандови - живот на леда

Шорттрек
Добави в Svejo
    06/04/2011 14:41
Семейство Пандови - живот на леда

Въобще няма да е пресилено, ако кажем, че семейство Пандови живеят на леда. Не че си нямат собствен дом, но дори и той е ипотекиран, за да са на ледената пързалка. Не се учудвайте - става дума за едни от стожерите на шорттрека в България Румяна и Иван Пандови и техните двама сина - Кирил и Асен.

Въобще няма да е пресилено, ако кажем, че семейство Пандови живеят на леда. Не че си нямат собствен дом, но дори и той е ипотекиран, за да са на ледената пързалка. Не се учудвайте - става дума за едни от стожерите на шорттрека в България Румяна и Иван Пандови и техните двама сина - Кирил и Асен.

Най-отдавна от семейството на пързалката е Руми, която от дете се е занимавала с фигурно пързаляне, а веднага след завършване на гимназия през 1977 г. започва да работи на хонорар като треньор в този спорт. През 1981-ва тя се омъжва за тогавашния треньор по лека атлетика Иван Пандов, който 4 години по-късно заминава на първия треньорски семинар по шорттрек в Русия. Предложението му е отправено от тогавашния функционер Асен Павлов, решил да положи основите на този спорт у нас. През 1986 г. на пързалката "Дружба" у нас е направена първата школа по шорттрек. 10-ина години по-късно България вече има силен национален отбор и развива спорта сред подрастващите. Когато Иван обаче е с големите на състезания в чужбина, няма кой да тренира малките. Така постепенно и Руми е привлечена да помага и бързото пързаляне с кънки полека-лека става семейна мисия.


Руми с малките Кирил (вляво) и Асен (вдясно) на пързалката.  Снимки: личен архив

 

При това положение няма как децата Асен и Кирил да не израснат на пързалката. Двамата са на леда откакто се помнят, но иначе сравнително късно - в V-VI клас, решили да се захванат с шорттрека по-сериозно. Решението обаче идва малко по принуда - като малки двамата искали да се занимават с айкидо, но тъй като мама и тате били непрекъснато заети и нямало кой да ги води, те се примирили със спорта на родителите си.

"Много по-трудно е да тренираш собствените си деца - категорична е днес Руми. - Когато заниманието приключи, другите си отиват по домовете и могат да забравят за това. А ние, в къщи продължаваме да разискваме какво точно се е случило, какво не е направено и т.н. Максимално се стараем да не пренасяме работата си вкъщи, но това е неизбежно. Страшното обаче е на леда, когато те не трябва да се твоите деца, а да бъдат за пример и винаги да "обират калая", откровена е треньорката-майка.


Децата наричат треньорката си не "госпожо", а просто "кака Руми".


"При децата трябва да направиш така, че шорттрекът да им се струва интересен, споделя още от големия си опит Пандова. "В началото се съобразяваме с много неща, но после като навлязат по-навътре със спорта, трябва да са наясно, че ние не искаме спорт за свободното време. Тогава изискванията стават други. При нас да си първи в България не е достатъчно", разкрива още треньорката.


Асен и Иван Пандови на последната зимна олимпиада във Ванкувър през 2010-а.


Изглежда обаче децата не се плашат от завишените изисквания, а напротив амбицират се допълнително. Доказателство за това са малките Катрин Маноилова, Клаудио Насри и останалите. Цветан Цанков, който като юноша вече се състезава успешно при мъжете, пък дошъл на пързалка на "Славия" покрай кака си Нели съвсем като малък. Искал да тренира хокей или футбол, но накрая шорттрекът му харесал и останал. Един ден, малко след като проходил в този спорт, заявил на треньорите си: "Обещавам, че ще стана световен шампион". Оттогава на Цветан му излязъл прякора Световния.


Семейство Пандови на лагер с възпитаниците си от Славия.

Макар да е най отдавна по пързалките, на Руми й е и най-тежко в спортното семейство. Освен треньорка и педагожка, тя трябва и да е домакиня. "Не, че се оплаквам, но никак не е лесно да изхранваш трима мъже и то елитни спортисти", откровена е г-жа Пандова. От години насам Руми готви почти за всеки по отделно, хранят се разделно и спазват строги правила и режими. Преди години Асен и Кирил започнали да използват специална хранителна добавка, която регилура метаболизма. Именно тя наложила и специалния режим на хранене в дома на Пандови.

От 21 февруари 2011 г. насам в дома на семейство Пандови проплака и бебче. Малката Ванеса е дъщеря на Асен и на неговата съпруга - доскорошната състезателка по естетическа гимнастика, а сега треньорка - Станислава Алексиева.Само снахата Станислава (в средата) не е свързана с леда, но кой знае...

Именно заради новото семейство, финансовата криза в спорта за малко не сложи край на кариерата на Асен и Кирил след олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г. След направените промени в системата за финансиране и попадането на двамата в първото ниво на пирамидата, братята решават да останат и за следващата олимпиада - в Сочи през 2014-а. За да осигурят що-годе нормалната им подготовка обаче на родителите им Иван и Румяна се налага да ипотекират апартамента си, в който живеят и 6-имата. Как точно ще връщат парите с мизерните си доходи от спортна дейност обаче не е много ясно...


Коментари
Още по темата