№1 за юни Стефани Музакова се цели в Токио 2020

Ветроходство
Добави в Svejo
    Viasport 21/10/2016 18:35
№1 за юни Стефани Музакова се цели в Токио 2020

Viasport.bg и Тингер наградиха младата ни надежда във ветроходството Стефани Музакова, която бе определена за най-добър млад спортист на месец юни.

 

Тъй като през лятото е активният състезателен период на ветроходците, 20-годишната поморийка намери време чак сега да получи наградата си, докато бе в София за лекциите си в НСА. Стефани е второкурсничка в треньорския профил на спортната академия и се справя с тежките задачи, благодарение на разбирането и помощта на преподавателите си.


„Изобщо не очаквах, че ще спечеля анкетата на Viasport.bg, но много се радвам за това – бяха първите думи на Стефани, след като получи спортна екипировка, подарена й от Галина Тинева, собственичка на „Тингер“.


„През лятото имах доста стартове. Участвах на близо 15 престижни регати, от които спечелих доста златни медали. Станах и трета на балканското първенство. Направих и добри стартове на европейското и на световното до 21 г.“, разказа Музакова.


На континенталното първенство в Сплит (Хърватия) младата българка завърши на 24-о място в клас „Лазер Радиал“, но изпусна шанса да влезе в топ 16, каквато бе целта й.
„Допуснах някои лични грешки и това ми коства по-предна позиция“, откровена е Стефани.


Определя 21-вото си място на световното до 21 г. в Кил (Германия) като най-доброто си представяне за годината. „До този момент България нямаше подобно класиране в моята възраст и моя клас“, не крие радостта си талантливата ветроходка.


Стефани започнала с ветроходството в края на 2007 г., когато била на 11 г. Случило се покрай баща й, който е рибар.


„Той ми показа морето“, споделя момичето.

 

Музакова признава, че смяната на класа от „Оптимист“ на „Лазер Радиал“ не я е затруднило, дори й се отразило добре, тъй като вървяла по-височка за възрастта.


За да има винаги добра лодка, тя трябва да полага доста усилия в поддръжката й.

 

„Моята лодка е One design, т.е. един производител в света може да я прави и затова държи много високи цени – от порядъка на 6 до 8 хиляди евро – разказва състезателката по ветроходство. - Корпусът й е 4,20 м и трябва да се поддържа със специален гел след всяко каране. След излизане от водата лодката се мие, за да не остава сол по нея и да я разваля. На всяка седмица или максимум две е добре лодката да се обръща и да се обработва със специални препарати. Въобще трябва да я обгрижваш като бебе“, откровена е Стефани.


Свободното си време младото момиче обича отново да отдава на спорта – прекарва го най-често в залата за фитнес. През зимата, когато у нас не може да се практикува ветроходство, Музакова отива на лагер в чужбина.


Определя за най-тежко в своя спорт не нещо друго, а борбата със себе си. „Когато имаш някакво разочарование и си допуснал грешки в даден старт, трябва да се пребориш, за да се вдигнеш за следващия“.


Въпреки всичко обаче тя не се отказва и именно това смята за своя силна черта. „В стартовете на първо място трябва да се запази самообладание. Да не се притесняваш, че другите състезатели се опитват да те ядосат и да те изкарат извън състезателната линия. Ти обаче трябва да си кажеш – имам една цел, трябва да стартирам добре и да победя“, споделя Стефани Музакова.


За следващия сезон целта й е по-предни класирания на европейското и световното в сравнение с тази година. А по-голямата й цел е квота за Токио 2020 още на първата квалификация в Дания през 2018 г.


„Не само искам да спечеля квота, но и да се представя добре на самата олимпиада. Смятам, че трябва да се чуе повече за българското ветроходство.“


Стефани се радва на много приятели, предимно от ветроходството. Поддържа добри отношения със свои колеги от Малайзия, Тунис и целя свят. У нас предпочита повече да се усамотява, дори разходките ги прави сама.


„Не се чувствам добре, когато съм на място далеч от морето“, завършва младата ни състезателки.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари