Идея: Учениците да ползват безплатно спортните бази

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 20/11/2016 16:55
Идея: Учениците да ползват безплатно спортните бази

С приемането на обща резолюция приключи втората Конференция по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините, която се проведе в Гранд хотел "София".

 

В конференцията участваха 72 представители на учителите, спортните клубове и общинските експерти в областта на спорта от 16 общини.

 

Присъстваха също така ръководителите и специалистите от катедри „Мениджмънт и история на спорта“ и "Теория на физическото възпитание" в Националната спортна академия (НСА).

 

Част от исканията на учителите по физическо, залегнали в Резолюцията пък засегнаха безплатното ползване на общинската база от ученици, както и да се утвърди статута на 3-тия час по физическо, като част от учебния предмет и да се изготвят изисквания, на които да отговарят съоръженията за спорт в школата.

  

Ето ги:

 

- Да се гарантира  достъпът до общинската спортна база за провеждане на урочни и извънурочни и извънкласни занимания по спорт и физическо възпитание, като подобно използване да е безплатно за всички ученици целогодишно.

 

- Да се утвърди статута на  часа за спортни дейности (третия час), като неразделна част от учебния предмет "Физическо възпитание и спорт".

 

- Да се изработят нормативи в Държавния образователен стандарт, които да регламентират педагогически и здравословно издържани изисквания, на които да отговарят съоръженията и салоните, създаването и поддържане на недвижимата спортна база в училище.

 

Едно от предложенията на физкултурниците е учениците да използват безплатно общинската спортна база. 

 

Конференцията се организира като форма на сътрудничество между Областната администрация на Софийска област, Национална спортна академия и БОК. Още в края на миналата година принципно, а от началото на тази година и формално се споразумяха да си сътрудничат за подпомагане развитието на спорта в областта. Оказва се методическо, организационно и програмно съдействие на общините, спортните организации и учителите по физическо възпитание.

 

Освен това бяха представени идеи, предложения и препоръки за работата на РИО Софийска област, Областната администрация, Министерството на спорта и Министерството на образованието, които да оптимизират работата на специалистите и да гарантират пълноценно развитие на спортната дейност.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway