Любомир Калчев: Учи се от Евгения Раданова и Тереза Маринова

Шорттрек
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 02/12/2016 15:55
Любомир Калчев: Учи се от Евгения Раданова и Тереза Маринова

Любомир Калчев е роден на 17 септември 2003 г. в София. Само за 3 години Любчо напредва достатъчно, за да започне да печели медали в шорттрека. Миналата година той грабна бронз в единия от кръговете на европейската купа за юноши и девойки „Дунавска купа”, който се проведе в София. Почти година по-късно - преди около седмица, Калчев стана шампион в категорията си в 3-тия кръг за сезон 2016/2017 от същата надпревара. 13-годишният талант се подготвя при трикратната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова. За какво мечтае малкият кънкьор, кой е неговият идол и само в шорттрека ли печели медали, Любчо разказа специално за Viasport.bg.

 

- Кога започна да се занимаваш с този спорт?

- Започнах да тренирам шорттрек от 3-ти клас. Евгения Раданова беше пуснала програма, според което можеше безплатно да се карат кънки и аз реших да се пробвам. Хареса ми и продължих да се занимавам с този спорт. Тогава бях някъде около 10-годишен. До тогава въобще не бях чувал, че има спорт шорттрек. Бях чувал само за хокей и фигурно пързаляне. Чак като дойдох да карам кънки на пързалката разбрах за него. Дори не знаех коя е Евгения Раданова. Аз просто се записах да карам кънки.

 

- Защо остана в този спорт?

- Харесва ми емоцията и това, че е много забавно, скоростите са високи и имам много приятели. Въобще всичко е много приятно.

 

- Къде учиш и как се справяш със спорта и училището едновременно?

- Уча в 145-о основно училище „Симеон Радев” в София и съм в 7-ми клас. Понякога е трудно. Когато отидем на състезание трябва да уча късно вечер и много се изморявам, но за сега успявам някакси. Спорта не ми пречи.

 

- Как преминава лятната ти подготовка?

- Почти веднага, след като свърши сезона отиваме на море, след това за около 3 седмици на Белмекен. След него пък аз отивам на езиков лагер в Австрия и като се върна вече има лед и сезона започва.

 

- По някаква специална програма ли ходиш в Австрия?

- Не, моите родители ме записват и почти всяка година ходя, за да упражнявам езика. Там изкарвам около месец.

   

- Кои са най-големите ти успехи до момента?

- Миналата година на европейските финали се класирах 5-и, на еврокупата „Дунавска купа” в "София 2015" взех бронз и на републиканските първенства съм винаги първи.

 

Когато за пръв път отива на пързалката преди около 3 г., Любо въобще не знае, че има спорт шорттрек, но вече е шампион в него.

 

- Занимавал ли си се с друг спорт, преди да се запишеш на кънки?

- Тренирал съм само тенис и то за кратко. Отказах се, защото не ми хареса. Тогава също се записах по такава програма за безплатни занимания по тенис, но тя свърши и аз не продължих.

 

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Да излизам с приятели навън и да играем каквото дойде.

 

- Имаш ли си и друг любим спорт извън шорттрека?

- Всъщност, когато ми остане време тренирам и лека атлетика. Там също имам добри успехи. На последното състезание за закриването на сезона станах първи. В атлетиката се състезавам на четирибой (60 м, 60 м с препятствия, дълъг скок и 800 м) или в спринта на 60 м. Понякога, когато ми остане време тренирам и този спорт. Ходя или при Тереза Маринова или при Цветелина Кирилова, и те ми показват някои по-специфични неща.

 

- Имаш ли си идол, дори и той да е извън шорттрека?

- За сега моят идол е само Евгения Раданова. Не съм си избрал друг.

 

- Какви са целите ти за този сезон и въобще до къде искаш да стигнеш в шорттрека?

- Целите ми този сезон са да спечеля златния медал на европейския финал в Хаселт (Белгия) в края на март и се надявам да успея. Колкото до мечтите ми – искам да стана олимпийски шампион, както всеки спортист, предполагам.

 

Калчев (в средата в дъното) вече има много приятели в отбора.

 

- Правите ли номера на треньорите си и има ли наказания?

- Когато треньорите не са наблизо правим разни дивотии и се опитваме да не разберат, но понякога научават и има наказания. Най-често тичаме. На лагера на Белмекен например единия път правихме 2 часа крос допълнително.

 

- Какъв искаш да станеш след като приключиш със спорта?

- Не съм мислил. За сега ми се иска след 7-ми клас да успея да вляза в някоя езикова гимназия и да продължа да уча чужди езици по-сериозно. По принцип като чели най-много ме влече инженерството. Забавно е. Дори понякога конструирам разни неща. В училище например правим електрически вериги много често или някакви скулптури и ми се получават.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари