Имаме таланти в щангите, дано да ги опазим

Вдигане на тежести
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 13/12/2016 11:40
Имаме таланти в щангите, дано да ги опазим

По всичко изглежда, че българските щанги започват поредното си възраждане от пепелта. Това стана ясно през изминаващата 2016 г.

 

След поредния удар, който получиха в началото на 2015 г., когато за втори път целият ни отбор по вдигане на тежести бе уличен в употреба на допинг, сега се вижда нова светлина в тунела.

 

При първото провинение на щангистите - преди олимпиадата през 2008 г. в Пекин, ръководителите проплакаха, че нямат конкурентна смяна на изгорелите със забранени вещества. Постепенно обаче се намериха млади състезатели, които заеха достойно местата на предишните звезди, начело с Иван Марков.

 

Това продължи само до март 2015 г., когато замърсен препарат доведе до втори грандиозен скандал. Нещата от предния път се повториха – нямахме щангисти, които да заместят уличените с допинг, но за щастие само за малко. Оказа се, че отново младата смяна поема щафетата и носи голямата отговорност с достойнство.

 

За последната година само от европейски първенства за различните възрасти при подрастващите, националите ни по вдигане на тежести спечелиха общо 49 медала. Като лидер на отбора в момента се очертава 17-годишният Стилян Гроздев (на снимката), който този сезон не се задоволява с по-малко от злато във форумите на Стария континент, на които се явява, независимо дали е със своята възраст или при по-големите. Той не е единствен. Имаме още Диан Пампурджиев, Васил Господинов и др.

 

При жените пък се откроява друга млада звезда - Надежда Мей Нгуен, а компания по подиумите в международен мащаб ѝ правят още Джесика Иванова, Атанаска Илиева, Даниела Пандова...

 

„Имаме много добри състезатели, сега следва внимателно да ги развиваме и надграждаме при подхода им към мъжете и жените“, обобщи националният селекционер Иван Иванов.

 

Надежда Мей е голямата надежда на женските щанги у нас.

 

Вижда се, че въпреки скандалите във федерацията и издънките с допинга, има клубове у нас, които работят и вадят таланти, достойни за европейския и световен подиум. Въпросът е да се сложи край на изненадващите положителни тестове, с които българските щанги имат проблем от десетилетия и да се работи "начисто".

 

Дано ръководителите вече са си направили изводите от предишните провали и не допуснат поредното талантливо поколение да падне жертва на нечия немарливост. Да се надяваме, че в българските щанги вече използват само сертифицирани препарати на големи и доказани фирми, колкото и скъпи да са те, а не пестят стотинките с риск да затрият този спорт у нас.   


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари