Верка Николова: На турнира "Иван Николов" виждаме бъдещите ни таланти

Волейбол
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 17/12/2016 11:20
Верка Николова: На турнира "Иван Николов" виждаме бъдещите ни таланти

За 20-а поредна година се провежда коледният турнир за Купа "Иван Николов", организиран от ВК Звезди 94 в столичното 81-о СОУ "Виктор Юго". Турнир, който през годините се превърна в любим празник за младите волейболистки, благодарение на неповторимата си предколедна атмосфера, която се създава около игралното поле. 

По време на откриването на тазгодишното юбилейно издание Верка Николова - шеф на детското направление към БФВ и директор на детско-юношеската школа на ВК ЦСКА, не сдържа сълзите си по време на приветствието към състезателките. След края на откриването тя бе заобиколена от младите състезателки на ЦСКА, а след това даде специално интервю за Viasport.bg, в което говори за турнира "Иван Николов", както и за проблемите, които среща ВК ЦСКА с ползването на зала "Армеец".

 

- Много емоции в началото на този хубав коледен турнир, не успяхте да сдържите и сълзите си?

- Много ми е тежко, когато идвам тук, защото искам Иван да е между нас. Този турнир винаги е бил с изключително силен и положителен заряд. Децата играят отпуснато и освободено от всякакви държавни първенства и класирания. И през годините са показвали неща, които не сме виждали преди това. Надявам се, че и 20-ото издание на турнира ще бъде много хубаво и че децата ще покажат максимално това, на което са научени. И да видим бъдещите ни таланти, сигурна съм, че има много такива, които ще ни радват за години напред.

 

- След няколко издания на турнира, в които сили мереха отбори за девойки старша възраст, през тази година тимовете са за момичета до 15 години...
- През тази година турнирът е за момичета до 15 години, защото започна Скаут лигата. Турнирът за купата "Иван Николов" се е провеждал в различни възрастови групи. По принцип децата влагат толкова положителни емоции и винаги има коледно настроение, независимо в каква възрастова група са отборите. Надявам се тазгодишният турнир да бъде хубава стъпка за волейболните кариери на тези млади състезателки.

 

По време на турнира "Иван Николов" виждаме от състезателките неща, които не са показвали дори на тренировка, коментира Верка Николова

 

- Междувременно, като гръм от ясно небе дойде новината, че ВК ЦСКА няма да може да ползва повече зала "Армеец" за нуждите на своята школа. Каква точно е ситуацията?
- По решение от 2013 г. на г-жа Панайотова, тогавашен изпълнителен директор на Тех Парк и на зам.-министъра на икономиката г-жа Янева, залата се обследва от независима комисия. Тогава се установи, че тя не е опасна, но имаше предписание да се махне мазилката, която е разлепена. Трябваше да се направят и някои подобрения по покрива и по електричеството. На базата на това становище през последните три години подписвахме едногодишни договори за безвъзмездно ползване на залата от ЦСКА. А когато имаш договор само за една година, няма как да се направи цялостен ремонт. Така се правеха само поддържащи ремонтни дейности, за да може залата да функционира. По същия начин и през тази година със Сашо Попов отидохме в Тех Парк с надеждата, че ще продължим тези отношения и да видим какво е тяхното мнение за залата. Сегашният изпълнителен директор Елица Караджова ни каза, че ще стане по същия начин, но че отговорността за безопасността на залата е наша. С което ние сме съгласни, като разбира се, че ние сме първите, които мислим да не се случи нещо лошо в залата. И затова всяка година предприемаме частични ремонти. Така по препоръка на г-жа Караджова подготвихме писмо за ползването на залата, но учудващо след 5-6 дни пристигна отговор при нас, че повече не може да я ползваме. Нито е имало разговори или някаква дискусия какво може да се направи по въпроса къде да отидат тези деца. Ако искат пак да обследват, да направят цялостен ремонт, пък ние да плащаме наем, но няма такова нямаше. За мен и за големите състезатели, които са преминали през тази зала, тя си е наша. И искам да продължи да бъде така, но наистина трябва да се разбере какво е бъдещето й. Не може всяка година да съществува по този начин и да ни я предоставят година за година. Като се дава нещо голямо, трябва да е за повече години, за да може един инвеститор да вложи нещо и да види някакви резултати. Уви, вместо това получихме този внезапен отговор, който бе като истински шамар преди Нова година и който ни опечали страшно много. Много сме разтревожени. Да, през зимните месеци не я ползваме залата, защото децата са пръснати по училищата и нямат време за истински тренировъчен процес. Но в топлите месеци - от март до октомври, тази зала ни е необходима, за да могат всичките ни 12 отбора да тренират по най-добрия начин. Надявам се ситуацията да не завърши по този начин - със затварянето на залата. Надявам се да се намери някакво разумно решение, за да продължат децата и след месец март да тренират волейбол.

 

 

- Стана ясно обаче, че все пак ще имате вариант за ползване на друга зала?

- Ще стане ясно на по-късен етап, но все пак има хора, които са съпричастни и които искат да ни подадат ръка през трудните месеци. Когато ми се обадиха по телефона, си помислих: "Ето, по Коледа има чудеса!". Ако наистина ни помогнат да съществуваме и през зимните месеци, това ще бъде едно чудо за мен.

 

- Нека не забравяме, че ВК ЦСКА разполага с отбори във всички възрастови групи...
- Да, и при двата пола, във всички възрастови групи. А след първия полусезон имаме отбор, който не е загубил нито един гейм, става въпрос за кадетките (девойки младша до 17 г., б.р.), водени от треньора Асен Методиев. Почти всичките ни отбори са на първо място или в тройката. Въпреки трудностите и перипетиите, които имаме, децата и треньорите ни са добри. За което много им благодаря.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари