Елена Налбантова: Докато съм директор, коледен турнир ще има

Волейбол
Добави в Svejo
    Ани Колева 20/12/2016 10:30
Елена Налбантова: Докато съм директор, коледен турнир ще има

ХХ юбилейно издание на коледния турнир по волейбол за купа „Иван Николов“ 2016, който бе за момичета, родени 2002/2003 година, вече е в историята. През четирите състезателни дни залата на столичното 81 СУ „Виктор Юго“, където се проведе надпреварата, бе тясна да побере всички желаещи да наблюдават двубоите между осемте участника. Така в училището, ръка за ръка вървяха учебен процес и спортна надпревара, като за първи път турнирът се проведе под ръководството на директорката Елена Налбантова. Тя застана начело на „Виктор Юго“ от настоящата учебна година, като още с поемането на поста бе привлечена за каузата за развитие на спорта в училището. Елена Налбантова стана и патрон на веригата по волейбол за момичета „По пътя на звездите“, а ето какво каза тя в интервю за Viasport.bg и BGvolleyball.com за спорта и учението:

 

- ХХ юбилеен турнир, осем отбора, много деца. Как преминава такава голяма спортна надпревара през погледа на един директор?

- За първи път поемам предизвикателство от такъв ранг. Радвам се, че съм наследник на училище, което за двадесети път провежда спортно състезание от този ранг. Смятам, че благодарение на успешната екипна работа между ръководствата на училището и ВК Звезди 94, това спортно мероприятие премина на много високо ниво. На откриването ме впечатли голямото уважение към турнира, присъствието на много волейболни величия, които дойдоха в залата ни. В интерес на истината за първи път виждам на живо такива легенди като Любо Ганев, Борислав Кьосев, Димитър Златанов, Владо Николов и други. Но за мен най-важното бе, че децата успяха в спокойна атмосфера да играят волейбол и да покажат на какво са способни.

 

Елена Налбантова с волейболистките на Звезди 94 на закриването на коледния турнир "Иван Николов" 2016

 

- Как се организира такъв голям турнир в учебно време?

- Трудно, но не и невъзможно. Където има желание има и път, старите хора са го казали. Всичко стана благодарение на отличния екип, който заварих в училището, защото аз съм директор от няколко месеца. Но стана така, че волейболистките успяха да изиграят своите мачове в много добра обстановка, а същевременно деца от училището успяха да наблюдават двубоите. Така те се насладиха на оспорваните битки, с това присъствие на живо е важен фактор да бъдат привлечени за спорта.

 

Директорката връчва Купата за второ място в турнира на ВК Звезди 94.

 

- Вие като директор съпричастна ли сте за развитието на спорта в училището?

- Естествено, в 81 СУ „Виктор Юго“ освен, че наблягаме на учебната част, за нас е много важно децата да спортуват.  След този турнир, на територията на училището веднага следват състезания по хандбал. Също така имаме страхотно представяне за Европейския ден на спорта , като ние сме едно от четирите училища в София, които успяха да активизират своите ученици. Смело мога да кажа, че почти всяка седмица имаме събития, които активизират нашите ученици. Така че идеята е, не е само в рамките на няколко дни, а да развиваме спорт постоянно, като на територията на училището се практикуват осем различни спорни дисциплини.

 

- Вие лично помагате ли с нещо за спорта в училището? Имате две зали в 81 СУ, много малко училища могат да се похвалят с такава хубава спортна база.

- Да, съгласна съм. Ние сме от единиците с добра спортна база. Аз съм специалист по математика и информатика, но лично поощрявам работата на спортните специалисти. Гледам да не им се пречкам, защото за един директор е много важно да даде свободата на учителя. Защото, в крайна сметка те са специалистите, аз единствено ги подкрепям. Когато е необходимо с материална подкрепа, когато е необходимо с организационна. Това е начина, по който аз съдействам – не ги спирам, което мисля, че е много важно.

 

Елена Наблантова връчва приз за най-добър разпределител на Борислав Личева от ВК Левски.

 

- Коледният турнир е един от най-чаканите и желани във волейбола. Ще продължи ли той е занапред?

- Това не зависи само от мен, а и от ръководството на ВК Звезди 94. Но категорично мога да кажа, че от моя страна има пълно съдействие и докато аз съм директорка, коледен турнир ще има.

 

Елена Налбантова връчва индивидуална нагада за най-комплексен състезател на Александра Колева от ВК Левски.

 

- През януари предстои ново волейболно предизвикателство - турнирът „По пътя на Звездите“, който е под вашия патронаж. Може ли да се каже, че вие сте едно от училищата, в което спортът върви ръка за ръка с учението?

- Напълно съм съгласна. Успяваме да развиваме и двете неща в нашето училище. Не случайно хората преди мен са казали „Здрав дух в здраво тяло“. Няма как да отдадем внимание само на учебните предмети или само на спорта. Нашите деца трябва да развиват и двете.

 

Какво ще пожелаете на вашите ученици-спортисти в училището?

- На първо място да бъдат здрави и да следват мечтите си без значение в коя област. И не трябва да забравят, че ние като ръководство винаги ще ги подкрепяме.

 

 

Още за турнира, ЧЕТЕТЕ ТУКТУК и ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари