Петър Божилов: В началото плуването не ми харесваше

Плуване
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 25/12/2016 16:15
Петър Божилов: В началото плуването не ми харесваше

Петър Божилов е едва на 16 години, но вече даде сериозна заявка, че може да се превърне в една от основните фигури в българското плуване. Тийнейджърът е роден в София и учи в столичното спортно училище „Генерал Владимир Стойчев”. В края на годината Пепи направи няколко много силни турнира, в които успя да подобри два от рекордите на доскорошната зезда в дългите дисциплини и в открити води Петър Стойчев. Божилов успя да „открадне” върховите му постижения на 800 м и 1500 м свободен стил при юношите старша възраст на 50-метров басейн, след като записа резултати съответно от 8:16.94 мин. и 15:47.90 мин. Тийнейджърът вече получи едно признание за успехите си, след като се нареди 5-и в класацията на най-добрите плувци на федерацията за 2016 г. Пепи, както и брат му Алекс се подготвят в клуб Омега 01 при баща си Борис Божилов. Вижте какво сподели Петър Божилов в интервю пред Viasport.bg.

 

- Защо започна да тренираш плуване?

- Аз се занимавам с плуване откакто се помня. Моето бъдеще по принцип е било предначертано още преди да се родя. Цялата ми рода са били плувци – майка ми, баща ми, вуйчо ми, чичо ми - абсолютно всички са се занимавали с това. За това и аз съм по басейните от ранна детска възраст. Към 6-7 годинки вече плувах по 1 км. В началото си спомням, че не ми харесваше, но с течение на времето вече всичко си дойде на мястото.

 

- Кога разбра, че всъщност плуването е твоя спорт, твоята съдба?

- Когато на първото ми републиканско първенство, бях някъде 10-годишен, взех 4 златни медала. Тогава разбрах, че наистина съм добър и ще продължа да се занимавам сериозно с плуване.

 

- Коя е любимата ти дистанция?

- В свободния стил, по-дългите дисциплини – 400 м, 800 м, 1500 м. Просто имам голяма издръжливост и тези дистанции ми вървят много.

 

- Доколко ти помага това, че учиш в спортно училище, за да можеш да съчетаваш плуването с учебната дейност?

- Много. Благодарен съм на хората от училището, че се съобразяват с моите ангажименти и програмата ми в спорта. Аз съм на индивидуално обучение. Уча си сам в къщи и се явявам на изпити. Учителките ми помагат, когато имам проблеми. Всяка вечер задължително сядам и чета уроци, защото през деня нямам много време.

 

- По колко часа на ден тренираш?

- Плувам 2 пъти на ден по средно 2 часа и може би една суха с продължителност от около 30-60 мин. В събота имам само 1 тренировка, а в неделя почивам и правя само малко суха тренировка.

 

Пепи получи финансиране от "Еврофутбол" благодарение на резултатите си в последните години.

 

- Малкият ти брат Александър също е плувец и върви по твоите стъпки...

- Да и той е от малък в басейна. С него тренираме заедно. Естествено не ме слуша много, защото се лигави, но има дарба в него. Днешното поколение обаче не е като моето. Сега децата ги натоварват прекалено много. При моето поколение натоварванията идваха по-постепенно, докато сега малките тренират много. Познавам деца на 11-12 години, които на тренировка плуват колкото мен като дистанции, което за мен не е нормално. Но брат ми според мен върви много добре. На последното си състезание се опита да подобри рекорда на 400 м съчетано плуване за неговата възраст (Алекс е роден през 2005 г.), но малко не му достигна.

 

- От какво се интересуваш извън плуването?

- Нямам много време за други неща, но много обичам да карам ски. Всяка зима ходим със семейството ми да караме и аз съм много добър. Дори съм участвал на състезания и си спомням, че през 2010 г. дори станах 6-и на едно състезание в София. Така че явно не съм зле.

 

- Не са ли опасни ските за един професионален спортист по плуване?

- Да, така е, но аз внимавам. Преди важни състезания не карам ски, а само след тях. Определено обаче обичам и адреналина. Сега съм свел до минимум тези неща, но като по-малък скачах с бънджита и всякакви такива неща.

 

- Какво си пожелаваш да ти донесе дядо Коледа?

- От дядо Коледа съм поискал единствено да ми донесе успехи през 2017 г. в плуването.

 

- Какви са целите ти през 2017 г.?

- През новата година има световно първенство за юноши и девойки в Индианаполис и целта ми е да вляза на финал на това състезание. Това ще е голям успех за мен, защото ще се състезавам с година по-големи момчета от мен, което в плуването си има значение.

 

Семейство Божилови обичат ските и това е едно от малкото забавления за братята плувци Петър и Алекс извън басейна.

 

- Как разпускаш най-добре?

- Всичко, което не е свързано с басейна ми помага да си почина и да се възстановя.

 

- По празниците спазваш ли някакъв хранителен режим и кои са ти любимите храни?

- Не, хапвам си абсолютно всичко без никакви ограничения. Само когато не тренирам сериозно, т.е. съм нещо като почивка и тренирам по-малко, тогава ям една идея по-малко. Иначе много обичам пилешко месо и риба, но най-любимите ми са шоколади, вафлички и тези вредните неща – Макдоналдс, Кентъки и т.н. На Бъдни вечер не спазваме много традиционните неща само баба, когато е в къщи ядем по-специални ястия.

 

- Какво би казал на малките плувци, на тези, които идват след теб и Антъни Иванов?

- Бих им казал да не се отказват. През всичките тези години, в които аз тренирам, съм разбрал, че когато си поставиш една цел и я гониш упорито, абсолютно винаги, рано или късно, я постигаш. Така че да не се отказват и да са упорити. Спортът ми дава всичко – дисциплина, здраве, хубаво тяло, много приятелства и т.н.

 

- Имаш ли си идол?

- Да, много са. Като се започне от големите Майкъл Фелпс, Райън Лохте, а от българските – Петър Стойчев, който също като мен плуваше дълги дистанции.

 

- Стойчев помага ли ти със съвети или нещо друго?

- Да, когато тренираме на басейн „Спартак”, където той е управител, се поздравяваме, той ми казва браво, но и ме предупреждава, че ще става все по-трудно.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway