Тема 1: Колко важна е психологията във футбола?

Футбол
Добави в Svejo
    31/12/2016 16:16
Тема 1: Колко важна е психологията във футбола?

Психологията - един от четирите стълба за развитие на футболисти


„Футболът е игра на мислене“ - с тези думи започва една от презентациите на Дан Ейбрахамс, известен спортен психолог, работил с много професионални играчи, клубове и национални отбори на най-високо ниво.


Общоприето е да се смята, че има 4 основни направления в които трябва да се развива един играч. Това са: техника, тактика, физика и психика. Доколко психиката играе важна роля в изграждането на един играч? Доколко тя е взета впредвид при работата с младите играчи и как влияе на останалите три компонента?

Само 0,001% от тези, които започват пътешествието към царството на професионалния футбол, успяват да достигнат до него. Затова е важно да се използват правилните техники, начини на работа и най-вече – отношение, за да имате по-голям шанс да попаднете в този много малък процент.

В спорт като футбола, където динамиката е огромна и всяка секунда ситуацията на терена се мени, как можем да „настроим“ мозъка си да работи на правилната честота, за да можем да бъдем в най-доброто си възможно състояние?


Играчите на най-високо ниво имат приблизително две секунди с топката, в които трябва да са взели решение, за да могат да я отиграят. Всяко действие, всяко решение, което те вземат, трябва да бъде взето на изключителна скорост.


За наш късмет има нещо което все пак е по-бързо от топката (предполагам сте чували, че топката е най-бързото нещо на терена?) - умът ни. Науката ни учи, че мозъкът работи в милисекунди. Ако трябва да бъдем по-точни, мозъкът ни кара да чувстваме емоции 200 милисекунди, след като се е случило дадено събитие и мисли съзнателно 500 милисекунди след това събитие.


Всяко събитие, което се случва на терена, буди някаква реакция у нас. Гол, нарушение, съмнение за дузпа, реплика от треньора, сгрешен пас и т.н. Ние чувстваме хиляди емоции по време на една футболна среща и те постоянно ни връхлитат една след друга. Всяко събитие, особено под напрежение в даден мач, ни води до мигновена емоционална реакция, която от своя страна води до ред на мисли, които ще доведат до последствия при следващото действие на играча.


Така че е важно да контролираме тези емоции, за да може решенията ни да са по-логични и продуктивни за нашия отбор, нали? Трябва да оцените и осъзнаете колко стабилни психически са някои от играчите на топ ниво, които се справят с всички тези сблъсъци, решения, очаквания, напрежение и т.н. във всеки мач.

С горните редове стигаме до извода, че техниката и вземането на решение са свързани с процесите, които се случват в нашият мозък, управляващ всичко у нас, дори и нашите емоции. 
Уменията са в мозъка ви, а не в краката ви. За да успеете да управлявате мозъка си, трябва да разберете още няколко неща за него. 

 

Първоначално той е проектиран така, че може да върши много неща едновременно, но на определена цена. В игра като футболната, където се изисква постоянно внимание и концентрация към външен обект (топката, играчите и т.н.), мозъкът трябва перфектно да ръководи и вашите координационни и технически качества.


Често мозъкът се сблъсква с проблеми и се фокусира върху тях, вместо върху тяхното разрешаване и съм сигурен, че много от вас са попадали в подобна ситуация. Когато мачът започне зле - пропуснали сте чисто голово положение или сте направили груба грешка пред своята врата, довела до попадение и т.н. 


Колко устойчиви сте в тези моменти? А когато сте централен нападател и не сте отбелязвали гол в 6-7 поредни срещи? Или сте вратар, който в 3 мача подред допуска голове? Който е сигурен, че е можел да ги отрази, но „нещо“ му е попречило?


Тук вашите технически и физически умения вече не играят, а напротив – застрашени са, защото ниската увереност в себе си води до спад в изпълнението на изисканите от вас задачи. Затова трябва да се впуснем в един дълъг, но много важен процес за изграждането на самоувереност. И да успеем да „програмираме“ така начина си на мислене, че да можем да откриваме решение на всички проблеми, които ни застигат.


Работейки върху начина си на мислене, вие и вашият отбор ще имате предимство над вашите съперници. Да използвате някои техники, с които да заиграете с непоклатима вяра и точна концентрация, както и да бъдете способни да се отърсите от някоя грешка с още по-голяма доза увереност, ще има много по-голямо влияние върху резултата, отколкото само голямата воля и желание за победа.

 

Затова моят съвет е - не подценявайте психологията. Тя неслучайно е един от четирите основни стълба за развитието на футболистите. И дори на най-високо ниво, доста клубове и професионални футболисти се допитват до нея, в желанието си да станат по-добри, по-постоянни и по-успешни в представянето си.


В следващите няколко теми ще споделя интересни случаи от професионалния опит на психолози, които са се сблъсквали с играчи и отбори на топниво. Както и с някои мнения и впечатления от моя опит като треньор по футбол с играчите и отборите с които сме работили заедно.


Радостин Александров


Радостин Александров е треньор по футбол в ДЮШ на Берое, където предвожда набор 2004 и помага на Иван Гаджев в тима за юноши старша възраст в Елитната U19. Работил е в юношеския национален отбор до 17 г. (набор 1998). Карал е стажове в клубове като Славия и Литекс в България, а също така в Лестър, Рединг, Бирмингам и Уест Бромич в Англия. Беше сътрудник за страната ни на британския колеж "Брук хаус".

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари