Тема 2: Ролята на отношението и доколко влияе за постигането на успех

Футбол
Добави в Svejo
    11/01/2017 09:18
Тема 2: Ролята на отношението и доколко влияе за постигането на успех

Психологията - един от четирите стълба за развитие на футболисти


„Шампионите трябва да имат умения и воля, но волята трябва да бъде по-силна.“
Мохамед Али

„С таланта достигаш до вратата, но характерът е онова което те прекарва през нея.“
Джон Уудън

Много на брой са онези вдъхновяващи послания, които треньорите адресират към своите играчи, карайки ги да достигат до едно по-високо ниво на представяне, което им е необходимо, за да постигнат своите цели.


Каква поука можем да си извлечем от тях?

И преди съм обръщал внимание на отношението, казвайки много пъти, че то е ключово по пътя на успеха. И в тази тема ми се иска да обърнем отново внимание на това.

Бил Безуик (психолог, работил с клубове като Манчестър Юнайтед, Мидълзбро, Ливърпул, националния отбор на Англия и много други) споделя част от своя опит като психолог със случки, в които отношение, и по-точно казано позитивното и „правилно“ отношение, води до успех.

За осми път в 128-годишната си история Мидълзбро достига до финал за Купа. До момента те са загубили всичките предишни седем опита, което ги поставя в трудна ситуация, която могат да разрешат със сериозна подготовка и много труд в тренировките. Вместо това, треньорите решават да бъдат смели и да използват олекотен режим. След спокойна и изпълнена с настроение седмица, отборът бележи два гола в първите седем минути и печели първият в историята на клуба трофей (Купата на лигата, сезон 2003/2004).

Пол Робинсън допусна нелеп гол срещу Хърватия, когато в опита си да изрита топката, тя подскочи над крака му и влезе в неговата врата. Този гол коства на Англия много, оставяйки я извън финалистите на предстоящото европейско първенство. След мача той знаеше, че го очакват много критики от фенове и журналисти, но въпреки това остана зрял и с професионално отношение каза: „Не мога винаги да избирам ситуацията в която се намирам, но винаги мога да избера своя отговор на тази ситуация“ (квалификации за Евро 2008).

Пол Робинсън продължи да се състезава на най-високо ниво и години след това, записвайки огромен брой мачове в английския футбол.

Всеки отбор и всеки играч може да намери успеха, като контролира своето умствено и емоционално състояние и настрои своето отношение по правилния начин да ръководи представянето си.


Това, което трябва да знаем за отношението на всеки играч е, че то може да бъде променено по различен начин при всеки един от тях, затова треньорът трябва да бъде гъвкав в своя подход.


Всеки играч има уникална личност, която формира неговия мироглед, като например той може да бъде оптимист или песимист, боец или жертва и т.н.

Отношението на всеки играч е повлияно от редица фактори, най-вече от значимите за него/нея хора. Това включва родители, треньори, приятели, учители и тяхното отношение... В тази насока, Колийн Хекър описва в книгата си важността при подкрепата, която играчите получават от хората в техния живот:

„Треньорите и родителите трябва да осъзнаят, че техните думи, езикът на тялото им и начина, по който дават обратна връзка, ще има ефект върху представянето на играча. Негативизмът е порок. Вместо да се гради една позитивна основа, тя се руши, което поражда едно неефективно и неподходящо ръководене от треньора или възпитание от родителя.“

Естествено и играчите имат своята и то най-важна роля за своето отношение. 
Те трябва да си задават въпроса „На какво съм готов, за да се превърна в успешен професионален футболист?“

 

И отговорът трябва да бъде категоричен, макар доста често играчите да се самозалъгват, че са готови на всичко, а после тези думи биват заглушени в ритмите на някой нощен клуб в ранните часове на дните от уикенда.


„Винаги има избор във всичко, което правиш. И винаги трябва да знаеш, че изборите, които правиш, правят теб.“


Има играчи които са в готовност да се борят и такива, които са готови да се откажат.

Когато играчите са добре подготвени и имат манталитета на победители, то няколко неща се трансформират от ума в тялото:


- Приемат предизвикателството (защото са уверени, че са подготвени добре).
- Емоциите им се превръщат в позитивно гориво (вълнение, решителност).
- Телата им се подготвят за действие (високи енергийни нива).
- Достатъчно устойчиви са да се справят с обратната връзка (умствена устойчивост).

Всички тези неща предпоставят едно успешно представяне.

Да се поддържа позитивно отношение невинаги е лесно. В следващата тема ще обърнем внимание на това как играчите могат да останат позитивни и кое предпоставя това тяхното добро отношение да бъде разрушено, както и още примери и съвети по темата.


Радостин Александров


Радостин Александров е треньор по футбол в ДЮШ на Берое, където предвожда набор 2004 и помага на Иван Гаджев в тима за юноши старша възраст в Елитната U19. Работил е в юношеския национален отбор до 17 г. (набор 1998). Карал е стажове в клубове като Славия и Литекс в България, а също така в Лестър, Рединг, Бирмингам и Уест Бромич в Англия. Беше сътрудник за страната ни на британския колеж "Брук хаус".


Тема 1, ЧЕТЕТЕ ТУК.


 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари