Антъни Иванов пред Viasport.bg: Колебая се между 3 университета в САЩ

Плуване
Добави в Svejo
    Василен Димитров 14/01/2017 20:35
Антъни Иванов пред Viasport.bg: Колебая се между 3 университета в САЩ

Плувец да спечели класация за най-добър спортист в България си е впечатляващо. Впечатляващи са обаче и постиженията на Антъни Иванов, който оглави десетката на най-добрите родни таланти в анкетата на Viasport.bg. През 2016 г. Иванов подобри над 30 национални рекорда при мъжете и младежите и то в различни дисциплини, но по-важното е, че с тях 17-годишният търновец прави класирания с международен отзвук. Стана европейски вицешампион във възрастта си, шампион на „Мултинейшън“ в София. При дебюта си на континентално първенство при мъжете в Лондон малко не му достигна за финала. На световния шампионат на малък басейн в Канада завърши 15-и. Отново в любимата си дисциплина 200 м бътерфлай. Постигна го като състезател на двама треньори - Роза Георгиева и Николай Вакареев, плувайки за Етър 2000 (Велико Търново) и Вихрен (Сандански). Колкото и да са впечатляващи постиженията му, Иванов гледа към настоящата година и олимпийски цикъл, разказвайки пред Viasport.bg какво му предстои.  


- Антъни, на 17 години си, но в плувните среди у нас вече свикнаха да възприемат за нормални резултатите и отличията ти. Вече те вкарват в общите класации за спортисти, съперничейки си с шампиони с впечатляващи постижения. Какво е за теб приза на Viasport.bg за млад спортист №1 на България?
- Едно голямо признание. Работил съм цяла година и се радвам, че това не е останало незабелязано. Надявам се догодина отново да съм тук и отново да съм първи.

- Кои са важните ти състезания през годината и как ще протече подготовката ти? 

- Направили сме програмата с треньора ми Николай Вакареев и в понеделник се качваме на високопланинската база Белмекен за 20-дневен лагер. След това ще си тренирам във Велико Търново. Малко преди отборния шампионат за мъже и жени през март ще бъда за 10 дни в София. Следва участие на първенството. После продължавам подготовката си до силния турнир „Мултинейшън“, който е в Полша. След това ми предстои подготовка за световното първенство за мъже и жени в Будапеща. За да се настроя за него, ще пропусна европейското за юноши. После ще се концентрирам върху шампионата на планетата за юноши в САЩ.

- На големите първенства какви цели си си поставил?
- Полуфинал на световното първенство за мъже в Будапеща. Дано да имам сили и за финал. При юношите се подготвям за медал от шампионата в Индианаполис.

- С какво се отличава подготовката ти под ръководството на нов треньор и в нов клуб?
- По-професионално се гледа на нещата. Г-н Вакареев прави нови упражнения във водата. Нови упражнения извън басейна. Имам с кого да тренирам в конкурентна среда в лицето на Венцислав Айдарски, Димитър Атанасов, Ангел Айков... Здравко Баблаков тренира с нас, той е по-малък и се развива много добре. Ще има и две момчета на Белмекен от Бургас - Станимир Раев и Тодор Тодоров, които искат да прогресират и ще тренират с нас. Наистина се радвам, когато идват и другите отбори с Вихрен и създаваме конкурентна среда. Това е благодарение на г-н Вакареев, който идеално разбира нуждата от подобна ситуация и подава ръка.


- Създаваш усещането, че всичко ти се получава много лесно. Не е трудно да заблудиш изкушените от спорта, че не си на 17 години. Как успяваш да съчетаеш ученето с плуването обаче? На индивидуален план си, но има ли го усещането, че трябва да наваксваш с уроците?

- Малко по-трудно ми е. До вчера бях на училище. Договорих се за повечето предмети за края на срока. Не смятам, че ще имам проблеми с училището. Моите преподаватели проявяват разбиране. Влизат ми в положението. Правят компромиси, доколкото е възможно, за което съм им изключително благодарен.

- В полезрението си на университетите в САЩ. Има ли повече яснота около избора ти къде искаш да учиш, след като завършиш със средното си образование?

- Преди около една-две седмици говорих с треньора на университета в Алабама - Денис Пърсли, който е направил световна рекордьорка в бътерфлая - фамозната и яка американка Мери Мигър. Поддържам връзка и със звездата на отбора Кристиян Голомеев (състезаващият се за Гърция финалист на европейски първенства и син на националния рекордьор в крола Цветан Голомеев, б. а.). Предстои ми да проведа разговор с треньора на Северна Каролина и с този на Тексас. Засега предпочитанията ми са към университетите на Алабама и Тексас.

- Защо точно тези два университета? Заради силните им плувни програми ли?
- Намират се в по-топли щати. Като цяло конкуренцията там и авторитета на треньорите накланя в тази посока. Повече се води подготовка на 50-метров басейн, което ще ми помага да представям България по-добре. Докато в другите университети плувните отбори тренират на ярдов басейн и съответно е по-трудно за мен. Мениджърът на националния отбор Кристиян Минковски също ми направи добри препоръки. И трите университета ми предлагат пълна стипендия.

- Това означава, че наблягаш доста сериозно и на английския език. Пък си и възпитаник на американския колеж във Велико Търново?
- Английският ми е добър. Говоря си свободно с треньорите. Няма никакъв проблем. Ще видим след световното първенство в Индианаполис дали ще отида на място да проверя как са условията. Имам покани от университетите да видя как стоят нещата.

- Поводът за това интервю е наградата ти за Най-добър млад спортист. С постиженията си ти си пример за подражание на по-малките таланти и подрастващи. Какво послание би им отправил?
- Пожелавам на всички малки спортисти да продължават да тренират. Да не си вдигат главата нагоре и да не гледат към рекордите до 16 г. Трябва да се стремят към голямото спортно и плувно майсторство. Отличията от Балканиади не трябва да ги възгордяват. Това за мен не е показател. Трябва да гонят медали от европейски и световни първенства. Да гледат само към мъжете и жените. Не трябва да се заблуждават с рекорди до 14, 15 и 16 години. 


Фотогалерия от церемонията, ВИЖТЕ ТУК.


Вижте пълното класиране за 2016 г., ТУК

Как гласуваха спортните журналисти, ТУК

 

Репортаж от събитието, ТУК.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway