Над 500 деца приготвиха здравословни салати

Здраве
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 14/02/2017 16:05
Над 500 деца приготвиха здравословни салати

Над 500 малчугани от 10 столични училища се включиха в традиционния Европейски ден за здравословното хранене и готвене с деца в София, организиран от Евро-Ток България (Европейското сдружение на професионалните кулинари).

 

Инициативата в столицата се проведе в зала „Арена Армеец”, а водещ бе един от най-големите майстори сладкари у нас - шеф Ради Стамболов.

 

Помощници в залата му бяха момичетата и момчетата от Стопанската гимназия в София, които обслужваха децата, осигурявайки им необходимите за техните салати зеленчуци, както и отбор скаути, които пък се включваха със съвети за съдържанието на чиниите.  

 

За да помагат на малките готвачи пък бяха дошли още няколко професионалисти в кухнята, които съветваха децата как да комбинират зеленчуците, за да се получи вкусна салата и как да подредят чинията си, за да е красива.

 

Децата се справят много добре. Имат фантазия, имат нюх и са супер. В наше време подрастващите са доста информирани, както за храната, така и за всичко, но все пак имат нужда от малко помощ. Питаха ме главно за подредбата на чинията, дали изглежда красиво, защото една храна трябва не само да е вкусна, но и да изглежда добре”, заяви за Viasport.bg шеф Гроздан Димов, който вече 12 години упражнява професията си.  

 

Шеф Гроздан Димов откликваше на всеки зов за помощ от малчуганите и им даваше полезни съвети.

  

Децата пък показаха, че са наясно кое е здравословно за тях, но не винаги се съобразяват с това. Те разпалено обясняваха, че всички зеленчуци и плодове са полезни, но им се иска и чипсът да е в това число.

 

Един от най-малките участници - Борис, който учи в 52-о училище и е само на 6,5 годинки, разкри че често помага на майка си в кухнята. Най-много обича, когато двамата правят кекс.

 

Помагам на мама в кухнята, а татко въобще не готви – сподели Боби, докато хапваше от приготвената от него салата. – Обичам да правим кекс. Някои видове са лесни, но други – не. Аз се включвам с шоколада – чупя го на парчета или го разтопявам на водна баня. Хапвам и зеленчуци. Почти всичките ми харесват.”

 

Най-голяма група участници пък бяха от частното училище „Доктор Петър Берон”. Любопитното е, че те се бяха разделели по масите – момчета на момичета. Сред тях се оказа, че има истински виртуози в кухнята. 11-годишният Велин Зарев разкри, че прави доста ястия в къщи, но големият му специалитет е зеленчуковата супа.


6-годишният Борис от 52-о ОУ (вляво) не само си приготви салата от червено зеле, карфиол, моркови, чушка и краставица, но си я хапна с охота.  

 

„Аз готвя в къщи - с гордост заяви момчета пред Viasport.bg. - Най-добре ми се получава зеленчуковата супа. Слагам всякакви зеленчуци, които обичам – моркови, фасул, картофи и т.н. След това слагам водата и всичко се вари. После мама ми помага да прибавим останалите неща – подправки и други продукти. И става страшна супа.”

 

Повечето му съученици пък бяха категорични, че често приготвят салатата у дома.

 

След като всички участници бяха готови със салатите си, някои от тях приличащи на произведения на изкуството, децата бяха подканени да ги хапнат, след което започна и забавната част. За малчуганите имаше импровизирана дискотека, а някои от тях бяха подготвили страхотни танцови изпълнения на някои от песните.

 

За всички малчугани имаше подаръци - тениски, ябълки и различни здравословни храни.   

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway