Кирил Ходулов: Имаме талантливи хокеисти, но няма къде да се развиват

Хокей на лед
Добави в Svejo
    23/04/2011 11:57
Кирил Ходулов: Имаме талантливи хокеисти, но няма къде да се развиват
Преди няколко дни завърши Световният шампионат по хокей за юноши до 18г. в група „А” на Дивизия 3, което се проведе в Тайван. България зае третото място и се окичи с бронзовите медали, а съперници на нашите бяха Австралия, Турция и домакините. За да ни сподели впечатленията си от турнира потърсихме треньора на България – Кирил Ходулов.


- Г-н Ходулов, доволен ли сте от участието ни в Тайван?

- Да, определено. Постигнахме добри резултати и мога да кажа, че тази година се представихме по-добре от миналата.

- Можеше ли медалите ни да бяха и по-благородни?
- С оглед на качествата и възможностите ни можехме най-малкото да сме на финал, защо не и да спечелим първенството. Форматът бе такъв, че нещата се решаваха буквално в един мач. Среща, в която всичко може да се случи.

- Полуфиналът с Тайван (5:6) ли бе ключовият?
- И да, и не. Много неща зависеха от срещата ни с Австралия в предварителната фаза. Ако той се бе развил по-благоприятно за нас можеше спокойно да играем мач за златото, но това за съжаление на се случи.- Демонстрираха ли вашите играчи очакваното или напротив?
- Като цяло всички се стараха много и не мога да не съм доволен, но игровият ни замисъл не се превъплати напълно на леда. Може би не ни достагна още едно стабилно звено хокеисти.

- По-голямата част от сегашната формация ще могат да участват и на следващото Световно първенство.
- Това е така и със сигурност ще са ни от полза техният опит и качества.

- Идват ли отдолу качествени заместници на бронзовите медалисти, които излизат от юношеска възраст?
- Аз лично имам поглед над подрастващите и още сега мога да кажа, че има няколко много талантливи деца от набор 1996. Много важно е обаче как ще премине развитието им в тази една година до следващото ни участие на такъв форум.

- Има ли потенциал в нашия хокей на лед?
- Потенциал и талантливи деца има, желаещи да тренират този спорт също, но основният проблем за тяхното развитие е липсата на база и достатъчно поле за изява. Има ли добра материална структура – успехите ще дойдат.

- Медиите също трябва да помогнат за популяризирането...
- Със сигурност. Колкото повече хокей се излъчва по телевизията, колкото повече турнири се организират, толкова повече деца ще се запалят по този спорт. Ако се направят и ледени площадки по другите големи градове у нас повярвайте ми – интересът към този зрелищен и същевременно джентълменски спорт ще нарастне неимоверно.- На какво ниво бе организацията на шампионата?
- Всичко бе перфектно организирано. Условията за нас от всякакво естество бяха на много добро ниво. Единственото нещо което малко ме учуди беше нашата съблекалня, която бе малко импровизирана и не предразполагаше хокеистите към това да я почустват като „своя дом” . Използвам момента и да благодаря на секретаря на нашата федерация – Илияна Попова, която бе неотлъчно до тима и се постара нищо да не ни липсва.

- Каква бе посещаемостта на срещите в „Анекс Айс Ринк”?
- Почти всички двубои се играха при пълни трибуни и атмосферата бе много хубава. Самата зала също.

- Какви са приликите и разликите между нас и противниците ни там?

- Отборите като цяло са равностойни, може би с изключение на шампиона Австралия. При тях обаче си има обективни причини да са малко по-напред от другите.

- Имаше ли хора, мениджъри или скаути, които евентуално да следят за таланти и особено за някой от проявилите се повече българи?
- Честно казано не знам за такива. Поне към наши хокеисти до този момент няма запитване. Такива скаути има на турнирите в елитната дивизия. При нас младите таланти търсят възможности за кариера сами.

- Ще има ли някакви премии за медалите от федерацията или от Министерството на спорта?
- Няма предвидени награди от федерацията, но може да получим нещо от министерството, което за мен ще е по-добре да инвестираме в участие в даден турнир или екипировка.

 


Коментари