Александър Джорджев: Пишем есета, ако не слушаме треньора

Таекуондо - ITF
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 08/03/2017 10:50
Александър Джорджев: Пишем есета, ако не слушаме треньора

Александър Джорджев е един от обещаващите млади таланти в таекуондото. Седмокласникът от Дупница вече има една европейска титла в колекцията си – от шампионата за кадети през 2016 г., както още куп медали от международни турнири, от които повечето са златни. За характера на младежа говори и любопитната подробност, че той триумфира на "Евро 2016" със счупена ръка. Джорджев има 17 официални двубоя на световната сцена до момента, като е спечелил 13 от тях, което прави невероятните за възрастта му 76,5% успеваемост. Само преди няколко дни Сашо грабна злато и на силния международен турнир „G1 София Оупън”, който се проведе у нас, като засенчи дори по-големия си брат Митко, който игра при мъжете и грабна сребро. Треньор и на двамата талнти още от началото е Христо Михалчев. Кое обаче е най-мъчителното наказание, което наставникът е измислил за възпитаниците си, както и с какво Александър е ядосвал учителките в детската градина, разкри самият той само пред Viasport.bg.

 

- Кога и защо започна да тренираш таекуондо?

- Още от малък харесвам бойните спортове и за това реших да пробвам. Първо започнах в къщи като гледах филмите и разни игри и се опитвах да ги имитирам. После поисках от родителите ми да ме запишат да тренирам по-сериозно и те го направиха. Бях във втори клас, когато започнах – на 8 годинки. Майка ми и баща ми много се зарадваха, че ще има къде да изразходвам енергията си, защото още от малък съм си малко по-палав. В детската градина ходех на занимания по таекуондо, но не беше сериозно. Още тогава обаче госпожите се оплакваха от мен, че каквото науча в тези занимания, го използвам след това в групата. Сега вече не го правя, а и за щастие никога не ми се е налагало да използвам наученото извън залата. Надявам се да не ми трябва и за в бъдеще.

 

- Какво ти харесва в този спорт и на какво те учи той?

- Учи на много неща, но най-вече на дисциплина и самозащита. Всеки трябва да има уважение към останалите хора, но и да знае да се защитава ако се наложи.

 

- По колко часа на ден тренирате?

- Не мога да кажа точно, но някъде по около час и половина на ден. Понякога имаме и по две тренировки на ден.

 

Миналата година Алекс спечели злато на европейското първенство със счупена ръка.

 

- Тренираш още от началото при Христо Михалчев в клуб Гладиатор. Имате ли някакви наказания ако не изпълнявате тренировките или указанията на наставника?

- Има, да. Най-тежкото е да пишем есета на различни теми. За сега съм написал 2 такива съчинения. Едното беше на тема „Как трябва да се държа по време на мач”, но за другото не си спомням темата. Може би нящо за дисциплината беше.

 

- Кой ти е най-ценният медал от състезание?

- Отличието за европейски шампион за кадети от миналата година.

 

- За какво мечтаеш в спорта, какви са целите ти?

- Искам да се класирам за олимпиада и там да покажа най-доброто от себе си. Целта ми са игрите през 2024 г., защото сега за Токио 2020 ми е още рано, а и няма да съм навършил годините.

 

- Как съвместяваш училището и тренировките?

- За сега ми се получават нещата, но съм 7-ми клас в училище „Неофит Рилски” в Дупница и май месец трябва да се явя на матури. Ще трябва да наблегна малко повече на ученето. Мисля да кандидатствам в гимназия „Христо Ботев”, защото там са повечето ми приятели, а и брат ми също учи там. Искам да вляза в хуманитарна паралелка, защото ми харесват българския език и историята като предмети. Иначе любимите ми предмети в училище са физическо и останалите по-леки.

 

Братята Джорджеви се надпреварват в печеленето на медали.

 

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- По принцип нямам много свободно време. Миналата година, когато се готвех за европейското например нямах никакво. Но когато мога, обичам да излизам с приятели навън – в парка или в близката до нас градинка, където седим и си говорим. Харесвам и компютрите, но предпочитам да съм навън.

 

- Опитвал ли си някакъв друг спорт, освен таекуондото?

- Като малък ходех на баскетбол в училище, но това беше много за малко. Не успя да ме грабне, както таекуондото.

 

- Имаш ли си идол в спорта?

- Не, нямам си. Харесвам един руснак - Максим Гранцов, който ме впечатлява с играта си, но другите не са нещо особено за мен. 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway