Момчил Петков: Мечтая си да стана световен шампион

Шахмат
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 14/03/2017 13:46
Момчил Петков: Мечтая си да стана световен шампион

Момчил Петков е само на 11 години (роден е на 11 ноември 2005 г.), но показва страхотни резултати в шахмата. Колекцията му от отличия до момента включва 21 купи и 50 медала. Малчуганът вече има и една европейска титла зад гърба си при децата до 12 г. от шампионата в Мурек (Австрия) през август 2016 г. Няколко месеца по-късно пък състезателят на клуб Енергия 21 (Добрич) грабна и бронзовото отличие на световните ученически игри в шаха на турнира в Сочи (Русия). Така 2016 г. се оказа най-силната и успешната за Момчил, който за тези си постижения бе отличен с куп награди от фондацията на Енчо Керязов и бе един от главните герои в шоуто „Нощ на звездите”. За малкия кандидат майстор в шаха треньорът му Тодор Тодоров споделя, че е бил впечатлен от уменията му още след първите занимания. Момчето проявявало страхотен интерес към всичко в шаха, а скоро след като дошъл в клуба вече побеждавал наставника си. До къде мечтае да стигне Момчил в шаха, кои са любимите му съперници и кои - идолите му в спорта, разкри самият той пред Viasport.bg.

 

- От колко годишен тренираш шах и защо започна да се занимаваш с този спорт?

- Тренирам от 6-годишен. Всичко започна, когато баба ми подари една игра с шах и табла. Стана ми интересно да местя фигурите и след това мама ми потърси треньор. Така започнах да се занимавам с шах по-сериозно. Още в началото ме пое Тодор Тодоров и до сега съм при него.

 

-  По колко време на ден отделяш за шаха и как тренира едно дете?

- На ден се занимавам по около 3 часа след училище. Разучаваме различни партии от книга или игря.

 

- Има ли някои други спортове, които ти помагат в подготовката?

- Много обичам да карам колело, а също така и когато тичам ми харесва.

 

- Остава ли ти свободно време да излизаш навън да играеш, да се срещаш с приятели?

- Остава ми време за всичко. Няма проблем.

 

Момчил и Тодор Тодоров (вляво) са изключително успешен тандем.

 

- Как се справяш в училище и кой ти е любимият предмет?

- За сега успеха ми в училище е отличен. Любимият ми предмет пък е математиката.

 

- Обичаш ли да играеш срещу по-големи състезатели?

- Да, най-много ми харесва да споря точно с такива играчи, защото така трупам опит. Най-значимата ми победа е в последното ми голямо състезание, когато успях да спечеля срещу Явикир Синдаров от Узбекистан, който е много напред в световната ранглиста.

 

- Каква е голямата ти мечта в спорта и имаш ли си някой идол?

- Искам да стана световен шампион един ден. Любимият ми шахматист пък е Магнус Карлсен (Норвегия). От останалите спортове много обичам да гледам тенис. Там мой идол е Григор Димитров. Гледал съм много негови мачове директно, но не успях да го видя наживо в „Арена Армеец”. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари