Волейболът - все още достъпен за децата

Волейбол
Добави в Svejo
    Viasport 19/04/2017 10:20
Волейболът - все още достъпен за децата

Поредицата ни за таксите, които се заплащат от родителите всеки месец, за да могат техните наследници да се занимават със спорт, продължава.

 

Този път ще разгледаме каква е ситуацията във волейбола - как се издържат клубовете в този спорт, станал един от най-любимите на българските зрители, особено след успехите на националния отбор в последните години. 

 

Между 30 и 50 лева на месец - толкова най-често плащат родителите на подрастващите за тренировки във волейбола у нас. Почти навсякъде в България заниманията на децата във волейбола са платени. Размерът на таксите зависят от различни фактори, сред които населеното място, големината на клуба и степента на подкрепа, която Общини и кметове оказват.

 

Въпреки различията в отделните области на страната обаче максималното заплащане е 50 лева. Така волейболът все още се нарежда сред спортовете, които не само се радват на популярност, но и са по джоба на хората.

 

Каква обаче е ситуацията в детайли? В доста от клубовете таксата е основен източник на приходи, като с набраните средства се заплащат наеми на залите и треньорски заплати. Такава е ситуацията с частните клубове. Например, в столицата такива са ЦПВК (Централен волейболен полицейски клуб) и волейболна академия Стойчев-Казийски. Там се плаща максималната такса от 50 лева.

 

В академия Стойчев-Казийски таксата е максималната за страната - 50 лв.

 

Други частни клубове обаче взимат по-малко – по 30 лева, но пък ползват спортнити салони на някои училища у нас и правят кооперация с тях. Такива са Люлин и Ахил, които така могат да си позволят по-ниски такси.

 

В столичните грандове ЦСКА, Левски, Славия и Локомотив децата плащат само докато с подготвителни групи, но след като бъдат привлечени в отборите, които участват в календара на БФВ, таксите отпадат. Докато се учат на основните похвати във волейбола децата в школите на тези отбори дават по 30 лева всеки месец, като само в Славия вноската е по-висока – 40 лв.

 

В някои от по-малките населени места пък подкрепата на Общините играе голяма роля за развитието на волейбола. В провинцията повечето от спортните зали са общинска собственост и това облекчава условията за ползване от клубовете.

 

Освен това някои кметства отделят специални финанси за волейболните клубовете от бюджета си, което пък води до допълнително намаляване на таксите, а в някои случаи и до безплатни занимания. Примери за това са Монтана и Етрополе, където тренировките на подрастващите са напълно безплатни.

 

Отборите на Етрополе получават голяма подкрепа от Общината и децата не само тренират безплатно, но и получават екипи и други неща.

 

В тези два града клубовете дори поемат разходите за екипировка, спортни лагери и други неща като улесняват максимално родителите и привличат много деца към спорта. От началото на 2016 година Общинският съвет в Етрополе гласува дори увеличение на бюджета, отделян за този спорт, като от клуба дори ползват общински автобус, за да превозват децата за състезания.

 

В други, по-малки населени места, Общината помага частично, като там се заплащат месечни вноски, но те са по-скоро символични по размер. Таксите в тези градове са в порядъка на 10-15 лева, което се приема много положително от родителите. Пример за такива облекчения са Кърджали, Димитровград, Разлог, Панагюрище и други.

 

В грандовете ЦСКА и Левски плащат само начинаещите, докато заслужат място в някой от отборите на клуба.

 

В останалите градове в страната средната такса е 30 лева. Именно такава заплащат и на местата, където волейболът вече има сериозно присъствие и школите отбелязват голям напредък - Пловдив, Добрич, Варна и Бургас например. Набраните средствата се разпределят по различен начин, като при едни отиват за клуба, а при други за поддръжка на залите и заплати на треньорите.

 

За таксите в плуването, четете ТУК.

 

За членския внос в леката атлетика - ТУК.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway