Алекс Петров: През 2013 г. джет на летовник мина през главата ми

Екстремни спортове
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 23/04/2017 09:10
Алекс Петров: През 2013 г. джет на летовник мина през главата ми

Алекс Петров е едно момче от Бургас, родено през септември 2002 г. Необикновеното в неговата история обаче е това, че започва да се занимава с моторни спортове още в детската градина. Тогава се качва на първия си кросов мотор, а няколко години по късно вече има цял отбор зад гърба си, който да се грижи за екипировката му, тренировките и т.н. Алекс заменя моторчето с джет и започва да се състезава още през 2011 г. за тима на Съни бийч джетски рейсинг. Кара джет „Кавазаки” и е републикански шампион за деца от 2013 година досега. През декември 2016 г. Петров участва на първото си световно първенство - в Тайланд, където завършва на 5-о място в своята възрастова група. Малкият състезател разказа само за Viasport.bg какви са впечатленията му от шампионата на планетата, до къде иска да стигне в джетски спорта и как се е разминал на косъм от смъртта заради любители на джетовете на морето.

 

- От колко време се занимаваш с джетски?

- Занимавам се с този спорт още от 8-годишна възраст. Още в детската градина, татко ми купи кросово моторче и тогава за първи път усетих, че моторните спортове ще са моята страст.

 

- Какво ти харесва в този спорт?

- Най-много ми харесва адреналина от карането и скоростта, както и забавлението, разбира се.

 

- Опитвал ли си някакъв друг спорт?

- От първи клас, успоредно с карането на джет, тренирах карате 7 години в карате клуб Самурай в Добрич. Сега вече не се занимавам с това, но почти всеки ден съм във фитнес залата - след или преди училище, защото добрата физическа форма е от ключово значение за джетски спорта.

 

Алекс тренира в морето край Бургас, но през 2013 г. летовник го блъска и само каската го спасява от смъртта.

 

- Какви условия има за този спорт у нас и какви трудности срещаш ти и екипа ти за тренировки, екипировка, участие в състезания, финансиране и т.н.?

- Условията за тренировки и поддържането на самия джет са доста сложни у нас и разходите се поемат изцяло от самите състезатели, или както е при мен - от родителите ми. Трудно е да убедиш някой да те спонсорира в спорт, който не е толкова популярен в страна като нашата. Понеже не е традиционен спорт като футбола, например. Но тъй като ние сме много запалени, винаги намираме начин и средства, за да го практикуваме и да сме във водата.

 

- Имал ли си някой сериозен инциденти с джета в кариерата ти досега?

- Освен нормалните падания от джета, имам един по-сериозен инцидент. Случи се през 2013 г. в Приморско, след първото ми състезание. Самото състезание се проведе в огромни вълни - голямо изпитание беше, особено за мен и Йоана (б.р. Айрянова, тогава на 10 г.), които бяхме най-малките участници в шампионата. На следващия ден морето беше спокойно като езеро и можехме да си караме спокойно и да се забавляваме. За съжаление, във водата има любители, които нямат контрол върху машината джет и точно един такъв господин бе „забравил“ спирачката и връхлетя върху мен. Блъсна джета ми, аз излетях встрани и ме спаси само наличието на каска, защото въпросният джет мина и през главата ми. Бях доста натъртен впоследствие и уплашен, но във водата мислех само за джета си, как да го задържа, за да не потъне, докато дойде помощ.

 

 

Екстремното е в кръвта на малкия състезател по джетски.

 

- Успяваш ли да съвместяваш училището и тренировките?

- През седмицата нямам време за тренировки с джета, освен ако не съм във ваканция. Тренирам главно през почивните дни.

 

- По колко часа на ден тренираш и къде се подготвяш, особено зимата?

- През зимата, за съжаление, нямам възможност да карам джет, но тогава залагам на физическата си подготовка, защото тя е много важна. Иначе през лятото карам по няколко часа всеки ден, ако джета е наред, разбира се.

 

- Имаш ли си идол, дори и да не е само в твоя в спорт и защо точно той ти е пример за подражание?

- Гледам непрекъснато клипове на световно известни състезатели, но идолите ми са Крис МакКлагич и Кевин Райтерер. Уникални са! Правят невероятни неща с джетовете. Много може да се научи от тях.

 

14-годишният Петров вече участва на световно първенство - това в Тайланд и си извади поуки за следващите състезания.

 

- До къде искаш да стигнеш в твоя спорт? Какви са мечтите ти?

- Мечтата ми е да постигна по-високи резултати, да ставам все по-добър в карането и да участвам в повече големи състезания.

 

- Налагало ли ти се е да караш в много студена вода?

- Почти не ми се е случвало да карам в много студена вода. Сигурно не е никак приятно, но ако имах възможност щях да карам и в студена вода.

 

- Колко купи и медали имаш до момента и коя ти е най-ценната?

- Имам 25 купи от всички състезания в България. Но най-ценната ми купа е тази от световното в Тайланд през 2016 г., въпреки че е за 5-о място.

 

Момчето поддържа форма през зимата със сноуборд.

 

- Разкажи как премина участието ти на първото световно първенство - какви бяха впечатленията ти от шампионата, мнението за твоето класиране?

- Участието ми в световното в Тайланд беше голям шанс за мен и голям урок, за което съм изключително благодарен на Кристиян Киров и Георги Тодоров. Успях да видя каране на световно ниво и осъзнах, че има още много да уча, но имам амбиция да го постигна. Не съм много доволен от себе си, можеше да се класирам по-добре, но това беше първото ми състезание на такова ниво. Надявам се да продължа да представям България на световни и европейски състезания и да давам повод за гордост.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway