Тенисът е по-достъпен в провинцията

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 28/04/2017 10:25
Тенисът е по-достъпен в провинцията

Поредицата на Viasport.bg за това как се издържат спортните клубове у нас и каква е цената едно дете да се занимава с любимия си спорт продължава тази седмица с тенис.

 

Може би спортът има славата на скъпичко удоволствие за родителите, но се оказва, че поне в началото на обучението на малчуганите, таксите не са чак толкова високи. Разбира се, „най-солени” са цените в столицата, но ако детето тренира в група с няколко свои връстници, то месечните занимания не са непосилни.  

 

Тенис клубовете в България събират такси от желаещите да играят деца, но това всъщност не е единственият им източник на доходи. Сериозно перо е и предоставянето на кортовете за любители на абонаментен принцип. Със събраните суми пък се покриват заплатите на треньорите, администрацията, кортаджиите и поддръжката на базата.

 

В един от най-старите и най-добре организирани клубове в България – Левски, месечният членски внос за деца и състезатели е от 180 лева (за 3 часа седмично) до 280 лева (за 5 часа седмично).

 

В Проспорт за услугата „Тенис училище“ цената на месец варира от 14 до 19 лева на час с треньор в група, в зависимост от годините на детето (от 3 до 10). Ако детето иска да играе по-често има отстъпки за месечна такса. Така цените варират между 80-115 лв. (за занимания съответно 2 или 3 пъти в седмицата за по-малките) и 120-160 лв. (при по-големите). Освен това от клуба предлагат безплатна първа тренировка. Неограничен брой занимания пък ще струват на мама и татко от 125 лв. при малките до 180 лв. за децата до 10 г и над тази възраст.

 

В Малееви пък в тенис училището децата заплащат твърда такса от 18 лева на час, като има отстъпка от 10% за второ дете от семейството. Клубът предлага и т. нар. „Приказен тенис“ за дечица от 3 до 5 г.

 

Почти всички клубове организират детски Тенис лагери през летните ваканции.

 

„Приказният тенис“ е „изкуството да се преподава тенис, чрез разказване на приказка“. Разработен е специално, за да запали децата по тениса и спорта от най-ранна възраст“, обясняват от Малееви. Цената е 15 лева на час.

 

Българският национален тенис център предлага най-много кортове – 13. Дете плаща 15 лева за тренировъчен час в група, а за два пъти седмично за месец цената е 100 лева. Центърът има оферти и за Тенис рожден ден.

 

В Дема предлагат разнообразие от тренировки за деца до и над 10 годишна възраст. За тези до 10 години (родени през 2008 и след нея) месечните такси са 150 лева за тренировки 3 пъти седмично, 108 лева – за 2 пъти и 57 лева за 1 път седмично. За деца над 10 годишна възраст (родени през 2007 и преди нея), цените се качават. Така за тренировки 3 пъти седмично се плаща 168 лева, за 2 пъти в седмицата - 120 лв., а за по една тренировка на 7 дни - 65 лева.

 

Какво обаче е положението извън София? В клуб Пазарджик например таксите са доста по-приемливи за родители и малчугани. Там срещу 50 лева се предлагат осем занимания месечно в детската школа.

 

За същия брой тренировки в Локомотив (Пловдив) цената е 60 лева на месец.

 

 

Почти сходни са и условията в Русе. Тамошният Приста 2011 предлага обучение за група от 6 до 8 деца, в което се включват корт, треньор, ракета и топки, за 50 лева месечно. Цената е за 8 посещения. Има вариант и за по-интензивен курс – 12 посещения, като тогава цената скача на 70 лева.

 

Очаквано таксите стават по-големи, когато броят на децата в групите е по-ограничен. Месечните обучения за група от 3 или 4 деца е на цена 70 лева. Индивидуалният урок пък е на стойност 30 лева. 

 

През лятото пък почти всички клубове предлагат и целодневни Тенис лагери за учениците във ваканция като цените за една седмица стигат до 200 лева, в зависимост от услугите. Там обикновено децата играят по 2 часа тенис с треньори, имат обяд на базата и биват занимавани с различни други неща – чужд език, четене, рисуване и т.н.

 

Цените варират и според сезона. Зимата е по-скъпо, заради поддръжката на балоните, а пролетта и лятото – съответно по-евтино. Всички състезатели пък заплащат такси за участия в турнирите от календара на БФ Тенис, независимо дали те са вътрешни или международни.

 

В тениса състезателите плащат такси за участие в състезания у нас.

 

За държавните турнири обикновено се плащат 20 лева за квалификации и 20-30 лв. за записване в основната схема при юношите и девойките. При мъжете и жените таксите са по 30 лева като в тези състезанията участват и много тенисисти до 18 години. В международните състезания за юноши и девойки таксите са до 70 долара.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари