Състоянието на плувните басейни в България

Плуване
Добави в Svejo
    03/05/2017 09:15
Състоянието на плувните басейни в България

Когато изричам тези думи ме обхващат предимно негативни емоции. Разбира се, мислейки си за тези басейни, в които се извършва тренировъчна дейност. Онези в 4- и 5-звездните хотели са друго нещо. 

 

Ще започна с това как е възможно вторият по големина град у нас, Пловдив, да няма 50-метров басейн? Вместо това състезателите от водещите плувни отбори на България са принудени да се блъскат в местната "локва", която от единия край е толкова плитка, че веднъж замалко да си разбия главата. Говорим за над 200-250 плувци, минаващи всеки ден през 25-метровия плиткаж. Похвално е, че въпреки лошите условия постигат високи резултати. 

 

По морето нещата са малко по-успокоителни. Варна има страхотен комплекс, минерален, с 3 басейна, единият от които е с олимпийски размери. Цените там за ученици са колкото една софийска баничка. На 20 км от града се намира Руската база "СОК Камчия", предлагаща на плувците ни перфектни условия за тренировки, отново на достъпни цени. В Бургас сега се строи най-хубавият закрит басейн по нашите ширини. 50-метров, по световен стандарт, с трибуни за над 1200 души - сбъдната мечта за бургазлиите.

 

Но… в столицата ни нещата хич не са добре. 75% от плувните отбори се подготвяме на НСБ "Дианабад", според мен един от най-трудните 50-метрови басейни за тежки тренировки в България. Кубатурата на помещението е малка и има известен задух и влага. Пречиствателната система създава големи течения. Поне при нас - трениращите сериозно, тези подводни течения ни убиват. Към едната страна плуваш все едно срещу течението на Дунав, на другата - все едно караш сърф на Хаваите. 

 

Когато има състезания с над 600-700 зрители и плувци, вентилацията се оказва недостатъчна и кислородът в помещението рязко спада. Хубавото поне на басейна е, че софийските плувни обори все пак успяваме да се подготвяме благодарение на Българската федерация плувни спортове и неблагодарение на Софийска община, която по никакъв начин не подкрепя спорта в София. 

 

Благородно завиждам на Варна, Бургас и други големи градове, където общините удрят по едно рамо на активно спортуващите.

 

Друг софийски басейн е бившият "Октомври". В момента се ползва основно от студенти и граждани. Недостъпен е за плувните отбори. Перфектен басейн, но с ограничено часово време, високи цени и негостоприемно поведение на рецепционистката.

 

Останалите 25% от отборите в София са се уредили със "собствени" басейни и нямат проблеми в това отношение. 

 

В заключение мога да обобщя, че нещата изобщо не са розови и е крайно време управниците ни да разберат, че парите вложени в спорта се връщат десетократно.


Петър Божилов

 

Петър Божилов е на 17 години. Многократен национален рекордьор и шампион на България по плуване. Попадна в десетката на анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист за 2016 г.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари